Vijf doden bij ongeluk NAVO-helikopter in Afghanistan

Volgens de NAVO gaat het om een ongeluk, en is er geen sprake van een actie van de Talibaan.

NAVO-militairen patrouilleren in de straten van Kabul. Bij een ongeluk met een helikopter gistermiddag kwamen vijf mensen om het leven.
NAVO-militairen patrouilleren in de straten van Kabul. Bij een ongeluk met een helikopter gistermiddag kwamen vijf mensen om het leven. Foto Hedayatullah Amid/EPA

Vijf personeelsleden van de NAVO-missie in Afghanistan zijn omgekomen toen gistermiddag bij het hoofdkwartier in Kabul een helikopter neerstortte. Nog eens vijf mensen raakten gewond. Volgens de NAVO gaat het om een ongeluk.

In een verklaring van de NAVO-missie Resolute Support, die bedoeld is om Afghaanse regeringstroepen te trainen, te adviseren en te ondersteunen, worden geen nationaliteiten vrijgegeven. Het Britse ministerie van Defensie meldt op haar eigen website dat er twee Britten zijn omgekomen. De crash van de Britse Puma MK 2-helikopter wordt nog onderzocht, maar wel is al vastgesteld dat er geen sprake was van activiteiten van rebellen.

De NAVO-troepen liggen regelmatig onder vuur van de Talibaan. Ook hebben militairen van de internationale coalitie geholpen bij het heroveren van de noordelijke stad Kunduz, die twee weken geleden in handen viel van de terreurorganisatie. In Afghanistan zijn 100 Nederlandse militairen actief als onderdeel van de NAVO-missie, die in totaal ongeveer 13.000 soldaten telt.

Lees ook in NRC Handelsblad: Afghanistan is nog niet voorbij