Uniek jubileum 70-jarig jazzorkest

Een jazzorkest dat zeventig jaar bestaat – dat hoort men niet alle dagen. In mei 1945 begon de Dutch Swing College Band, met dezelfde oudestijljazz die ook nu nog rotsvast op het repertoire staat. En zo vierde het onverminderd succesvolle orkest zeventig jaar later, in mei van dit jaar, zijn unieke jubileum met een optreden in theater De Lawei in Drachten – nu vastgelegd op de cd Live!

De zevenkoppige bezetting is in de loop der decennia uiteraard veranderd, maar de stijl niet. En het swingende meesterschap evenmin. Ook onder de huidige leiding van klarinettist Bob Kaper draaien de blazers virtuoze pirouettes om elkaars melodielijnen heen door zich het ene moment van elkaar los te werken en daarna weer samen te smelten. Soms zou men de DSCB meer nummers willen horen spelen van iets minder lang geleden. Maar op zo’n jubileum-cd kan natuurlijk ook Basin Street Blues niet mankeren.