Twee zonen van voormalig Egyptisch president Mubarak vrij

Broers Alaa en Gamal Mubarak zijn vandaag op last van de rechtbank in Cairo vrijgelaten.

Egyptisch oud-president Mubarak in september 2013 met zoons Gamal (links) en Alaa (rechts) in een rechtszaal in Caïro.
Egyptisch oud-president Mubarak in september 2013 met zoons Gamal (links) en Alaa (rechts) in een rechtszaal in Caïro. Mohammed al-Law - AP Photo

De rechtbank in Kairo heeft vandaag de twee zonen van Egyptisch oud-president Hosni Mubarak vrijgelaten. De broers, Alaa en Gamal, zijn nog in afwachting van een hoger beroep, maar hoeven het vonnis niet in hechtenis af te wachten.

De Mubarak-broers zouden miljoenen euro’s hebben verduisterd. Zo wilden ze geld voor de renovatie van presidentiële paleizen gebruiken voor het opknappen van hun eigen huizen. Vandaag oordeelde de rechtbank dat de broers hun celstraf al hebben uitgezeten tijdens het wachten op hun hoger beroep, meldt AP.

De presidentiële-paleizenaffaire

In mei van dit jaar werden Gamal, ooit beoogd opvolger van zijn vader, en zijn broer Alaa, een rijke zakenman, veroordeeld tot drie jaar cel. De broers werden voor het eerst opgepakt twee maanden na Hosni Mubaraks aftreden tijdens de Arabische Lente in april 2011. De afgelopen vier jaar brachten Alaa en Gamal vooral in de cel door. In januari kwamen ze even vrij, maar na het vonnis in mei gingen ze weer de gevangenis in. Hosni Mubarak (87) zelf verblijft nog in een militair ziekenhuis in een buitenwijk van Kairo.

Dat de vervolging van oud-president Mubarak en zijn zoons is vastgelopen, past in de terugkeer van het oude, autocratische Egypte. Toch zijn er binnenkort parlementsverkiezingen in Egypte. Op 17 en 18 oktober kunnen Egyptenaren in het buitenland stemmen in de eerste ronde en op 18 en 19 oktober stemgerechtigden in Egypte zelf.