Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Turkije: IS belangrijkste verdachte aanslag in Ankara

Nabestaanden dragen de kist van Kubra Mollaoglu, die zaterdag omkwam bij de dubbele bomaanslag in Ankara.
Nabestaanden dragen de kist van Kubra Mollaoglu, die zaterdag omkwam bij de dubbele bomaanslag in Ankara. Fot Deniz Toprak / EPA

Islamitische Staat is de belangrijkste verdachte in het Turkse onderzoek naar de dubbele bomaanslag zaterdag in Ankara. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu gezegd tijdens een interview met de Turkse zender NTV. IS zou volgens Turkse autoriteiten doelwitten in Turkije kiezen omdat het land sinds de zomer actief meedoet aan de internationale coalitie tegen IS.

De twee bommen gingen af aan het begin van een grote vredesdemonstratie. Volgens het ministerie kwamen daarbij zeker 97 mensen om het leven, de pro-Koerdische partij HDP heeft het over 128 doden. Ruim 200 mensen verkeren nog in kritieke toestand.

Verkiezingen beïnvloeden

Davutoglu denkt dat de aanslag een poging was om de verkiezingen, die op 1 november worden gehouden, te beïnvloeden. Hij zei dat “de nodige stappen zullen worden ondernomen” als blijkt dat de veiligheidsmaatregelen in Ankara niet goed waren.

Sinds de bomaanslagen overweegt de HDP om alle verkiezingsbijeenkomsten af te zeggen. De partij vreest dat het niet veilig is om grote groepen mensen op de been te brengen.

Door de aanslag zijn de emoties en verdeeldheid in het land verder toegenomen, zegt NRC-correspondent in Turkije Marloes de Koning:

“Iedereen wijst momenteel naar elkaar. De regering houdt de HDP verantwoordelijk voor de dood van tientallen politieagenten in het zuiden van het land. De regeringspartij van president Erdogan heeft op haar beurt de pro-Koerdische HDP de afgelopen tijd gedemoniseerd en afgeschilderd als een terroristenclub; afgelopen maanden zijn er honderden HDP-activisten opgepakt.”

Tegenstanders van Erdogan en zijn AKP-partij beschuldigen hem nu ervan dat een dergelijke aanslag in deze sfeer van demonisering heeft kunnen plaatsvinden.

Doelwit: HDP

De HDP is de laatste maanden steeds het doelwit van aanslagen: dit is de derde grote aanslag op rij op een bijeenkomst van sympathisanten. De eerste was in juni. Na de tweede, 20 juli in Suruç, is de strijd tussen de Koerdische terreurbeweging PKK en het Turkse leger weer opgelaaid na een bestand van ruim twee jaar. De Koning schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

“Dat valt samen met groeiende politieke instabiliteit. Doordat het niet lukte na de verkiezingen van 7 juni een regering te vormen worden de verkiezingen op 1 november over gedaan. De campagne wordt overschaduwd door begrafenissen als gevolg van de harde strijd in delen van Turkije waar Koerden in de meerderheid zijn.”

Ergste aanval in recente Turkse geschiedenis

De dubbele bomaanslag is de ergste aanval in de recente geschiedenis van Turkije. De Turkse regering heeft een speciaal team geformeerd om de aanslag te onderzoeken. Gisteren werd bekend dat de Turkse politie veertien mensen die verdacht worden van banden met IS heeft opgepakt.