Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Russische gaslevering aan Oekraïne per direct hervat

Gasinstallatie vlakbij de grens met Oekraïne.
Gasinstallatie vlakbij de grens met Oekraïne. Foto Maxim Shipenkov / ANP / EPA

Het Russische Gazprom heeft de gaslevering aan Oekraïne hervat. De landen sloten vorige maand een deal, waarbij Oekraïne verzekerd is van gas tot maart 2016, melden persbureaus AFP en AP. Het gas vloeit vanaf vanmorgen weer door de gaspijpleidingen naar Oekraïne.

De levering van gas was per 1 juli opgeschort, na het mislukken van de onderhandelingen over een nieuw contract. Voor de komende zes maanden hebben Gazprom en het Oekraïense Naftogaz wel weer overeenstemming bereikt. “Gazprom heeft een aanbetaling van 234 miljoen dollar (206 miljoen euro) voor de maand oktober ontvangen”, zei topman Alexei Miller in een verklaring.

Oekraïne zou volgens Miller vragen om het maximale volume dat Gazprom dagelijks kan leveren: 114 miljoen kubieke meter. Naftogaz zou voor de hele maand oktober 2 miljard kubieke meter Russisch gas kopen. De gasreserve van Oekraïne bedraagt 15,8 miljard kubieke meter.

Vanaf juli geen gas meer

In juli liepen de onderhandelingen over een nieuw contract, die werden geleid door de Europese Commissie, stuk. Er werd geen overeenstemming bereikt over een nieuw contract. Oekraïne betaalde niet voor de juli-levering, waarna Rusland de gaskraan dichtdraaide.

Een woordvoerder van het gasbedrijf zei:

“Zonder betaling - ongeacht de prijs - levert Gazprom geen gas aan Oekraïne”.

Rusland grootste aardgasleverancier

Rusland is Europa’s grootste aardgasleverancier en voorziet in eenderde van de gasbehoeften. De helft van het Russische gas dat de Europese Unie koopt, wordt vervoerd via Oekraïense gaspijpleidingen. Rusland sloot de gaskraan naar Oekraïne echter in juni vorig jaar af, omdat het land zijn schulden niet zou hebben betaald. Kiev vindt de door het buurland opgelegde gasprijs veel te hoog.

In april vorig jaar beëindigde Gazprom de korting van dertig procent op gas voor Oekraïne. Door de verhoogde gasprijs is de Oekraïense schuld aan Gazprom toegenomen. De gaskraan ging in december weer open en in juli dit jaar weer even dicht.