Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Rapporteur Mensenhandel bezorgd over misstanden op ambassades

Uitbuiting wordt vaak niet opgemerkt.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer.
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer. Foto Evert Elzinga / ANP

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer is bezorgd over de situatie van huishoudelijk werkers op ambassades in Den Haag. Als zij het slachtoffer worden van onderbetaling, opsluiting, gebrek aan vrije dagen of (seksuele) intimidatie, is dat door de “gesloten deuren” van ambassades vaak niet zichtbaar.

Dettmeijer pleit in navolging van voormalig huishoudelijk werkers die vorige week een petitie overhandigden aan leden van de Tweede Kamer, voor meer contactmomenten met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Signalen van mensenhandel kunnen zo sneller worden ontdekt. Bij noodsignalen zou het ministerie de huishoudelijk werker direct moeten uitnodigen voor een gesprek. Onderling contact tussen personeel van verschillende ambassades zou ook helpen.

Opheffing immuniteit

Bij FairWork, een organisatie die zich inzet tegen ‘moderne slaverij’, en de Stichting Opvang Hulpverlening Prostitutie en Slachtoffers mensenhandel (SHOP) zijn in de afgelopen vijf jaar twaalf gevallen gemeld van uitbuiting door buitenlandse diplomaten. In de meest schrijnende gevallen zou sprake zijn van een combinatie van misstanden, zoals onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en gevangen zitten in de situatie.

Het verzoekschrift roept het ministerie op de zendstaat om opheffing te vragen van de immuniteit van diplomaten die zich schuldig hebben gemaakt aan misstanden. Zo zou vervolging mogelijk worden. Of Dettmeijer het daarmee eens is, is onduidelijk.