Rapport vermiste studenten Mexico openbaar gemaakt

Er is veel kritiek op de inhoud van het rapport. Zo zou er veel bewijsmateriaal zijn verdwenen.

In Guadalajara in Mexico gingen duizenden mensen een jaar na de verdwijning van 43 studenten de straat op om opheldering te eisen over hun verdwijning.
In Guadalajara in Mexico gingen duizenden mensen een jaar na de verdwijning van 43 studenten de straat op om opheldering te eisen over hun verdwijning. Foto Ulises Ruiz Basurto / EPA

Justitie in Mexico heeft het onderzoeksrapport over de vermissing van 43 studenten openbaar gemaakt. Dat meldt de BBC.

Het dossier bestaat uit 85 ordners met in totaal 54.000 pagina’s. Met de openbaarmaking probeert justitie het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Aan het onderzoeksrapport is door 100 onderzoekers zeven maanden lang gewerkt, maar nabestaanden hebben flinke twijfels over de inhoud. Ook een commissie van internationale deskundigen heeft harde kritiek op het onderzoek. Zo zou veel bewijsmateriaal zijn verdwenen en klopt een bewering dat de studenten zijn verbrand bij een vuilnisbelt niet.

Het onderzoeksrapport lijkt nu bovendien de aanwezigheid van federale politie en troepen in de buurt van de plek waar de studenten verdwenen te bagatelliseren.

Studenten werden per ongeluk aangezien voor drugsbende

De Mexicaanse justitie bracht eerder het verhaal naar buiten dat de studenten zijn overgeleverd aan een drugsbende die hen vervolgens zou hebben vermoord. De lijken zouden zijn verbrand en gedumpt op een vuilnisbelt, maar volgens een onderzoek in opdracht van mensenrechtenorganisatie IACHR klopt dat niet. De politie in de stad Iguala, in het zuiden van Mexico, wordt ervan verdacht samen met een machtige drugsbende verantwoordelijk te zijn voor de massa-executie van de studenten.

De groep studenten verdween op 26 september 2014 in de Mexicaanse stad Iguala nadat ze in de problemen was gekomen met de politie. Zowel nabestaanden als onderzoekers zetten al maanden hun vraagtekens bij de verklaring van de politie over de verdwijning van de studenten. In het IACHR-rapport stond dat het Mexicaanse onderzoek “rammelt aan alle kanten“. Afgelopen jaar gingen duizenden Mexicanen meerdere malen de straat op om te protesteren tegen het gebrekkige onderzoek naar de vermiste studenten.

Demonstranten de straat op

Zo gingen duizenden mensen in Mexico-Stad vorige maand de straat op om te protesteren. Het was toen een jaar geleden dat de jongeren vermoedelijk in de stad Iguala werden ontvoerd door politieagenten en overgedragen aan een criminele organisatie omdat de politie zou hebben gedacht dat het om rivaliserende drugsbendes ging. De Mexicaanse autoriteiten hebben de jongeren in januari doodverklaard, ook al is pas van één van hen een lichaam geïdentificeerd.

De vele demonstraties voerden de druk op president Enrique Pena Nieto op om met heldere verklaringen te komen.

Veel verdwijningen en drugsgeweld

De zaak heeft de aandacht gevestigd op het grote aantal verdwijningen in Guerrero en andere Mexicaanse staten waar drugsgeweld aan de orde van de dag is. In Mexico zijn meer dan 20.000 mensen als vermist opgegeven. In Guerrero, een grote opiumproducent en het strijdtoneel van verschillende kartels, zijn veel mensen ‘verdwenen’.

Maar veel mensen hebben twijfels over de versie van de gebeurtenissen van de regering, onder wie ouders van de verdwenen studenten. De Nationale Mensenrechten Commissie publiceerde in september een rapport over minstens dertig onvolkomenheden in het onderzoek.