Purmerend wijst permanent asielzoekerscentrum af

Tientallen mensen hebben zich verzamled bij het stadhuis. Ze uitten hun ongenoegen over de mogelijke komst van een noodopvang voor 120 vluchtelingen en een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang in de gemeente. De gemeenteraad is bijeenom te besluiten of deze er komen.
Tientallen mensen hebben zich verzamled bij het stadhuis. Ze uitten hun ongenoegen over de mogelijke komst van een noodopvang voor 120 vluchtelingen en een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang in de gemeente. De gemeenteraad is bijeenom te besluiten of deze er komen. Foto Evert Elzinga / ANP

Purmerend krijgt geen permanent asielzoekerscentrum. De gemeenteraad heeft vanavond in meerderheid tegengestemd, meldt persbureau ANP. De gemeente gaat onderzoeken of er een kleinschalige noodopvang kan worden opgezet.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Purmerend gevraagd om capaciteit voor noodopvang van 120 vluchtelingen en een permanent azc. Een raadsvergadering hierover liep door de komst van een groep boze inwoners uit de hand, zodat de politie moest ingrijpen.

PVV-leider Geert Wilders voerde een campagne aan van burgers die zich verzetten tegen de komst van het azc. Vorige week deelde hij flyers uit aan een verhitte menigte. GroenLinks en Vluchtelingenwerk organiseerden een demonstratie om tegenwicht te bieden.

In de gemeenteraad was vanavond wel steun voor de versnelde komst van extra asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben.