Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Geen belastingvoordeel meer voor slim produceren

Nederlandse bedrijven die hun productieproces vernieuwen, verliezen de fiscale voordelen die dat nu nog oplevert. Het Financieele Dagblad meldt dat de vernieuwingen die nu in de zogeheten innovatiebox vallen, volgens nieuwe internationale richtlijnen niet meer mogen leiden tot belastingverlagingen.

Alleen octrooien en vergelijkbare rechten mogen nog belastingvoordelen opleveren. Maar bedrijven vragen bijna nooit octrooien aan voor verbeteringen in hun productieproces om de concurrentie niet wijzer te maken, en omdat het schenden van een octrooi heel moeilijk te bewijzen valt.

Vooral de maak- en voedingsindustrie worden geraakt door de beperking van wat er onder de innovatiebox mag vallen. Alleen voor kleinere bedrijven is een uitzondering gemaakt.

Verdachte geldstromen verdubbeld

De hoeveelheid ‘fout geld’ in Nederland is in vijf jaar tijd verdubbeld, schrijft De Telegraaf. Waren er in 2010 nog voor iets meer dan een miljard euro aan verdachte geldoverdrachten, in 2014 was dat opgelopen naar 2,4 miljard.

Toch doen de politie en andere opsporingsinstellingen te weinig met de informatie over verdacht geld die de witwaswaakhond Financial Intelligence Unit (FIU) aanlevert. Vooral in Noord-Brabant en Limburg waar veel drugscriminaliteit is en de burgemeesters klagen dat er te weinig wordt gedaan tegen witwassen, beaamt FIU-directeur Hennie Verbeek-Kusters.

Ze weet ook niet wat er met de informatie gebeurt die haar dienst aanlevert bij de opsporingsinstanties:

“De politie is de grootste afnemer van informatie over verdachte transacties. Het is vanwege de reorganisatie bij de politie vooralsnog niet mogelijk geweest om op strategisch niveau met de eenheden afspraken te maken over het gebruik van FIU-dossiers en de terugkoppeling hiervan.”

Ondanks dat de resultaten niet duidelijk zijn, hebben achtereenvolgende kabinetten tientallen miljoenen euro’s gestoken in het bestrijden van witwassen.

Financiële problemen voor Nederlands onderwijs in buitenland

Zeker 53 Nederlandse scholen in het buitenland gaan de komende jaren dicht vanwege geldgebrek. Daardoor dreigt volgens de Volkskrant in vijftien landen het Nederlandse taalonderwijs te verdwijnen, waaronder in Israël, Argentinië en Nieuw-Zeeland.

De geldproblemen zijn veroorzaakt door het wegvallen van overheidssubsidies. Scholen zijn daardoor gedwongen het lesgeld fors te verhogen, waardoor veel ouders afhaken. Het gaat vooral om kleine scholen waar Nederlandse kinderen een paar uur per week les krijgen in taal en cultuur om niet al te vervreemd te raken van onze polders.

Directeur Venna van Foreest van een met sluiting bedreigde Nederlandse school in de Duitse havenstad Bremen vindt het behalve jammer voor de kinderen ook economisch niet slim:

“Het gaat om kinderen die straks zowel het Nederlands als het Duits perfect beheersen. Een interessante groep voor het Nederlandse bedrijfsleven.”

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vindt Nederlandse taallessen in het buitenland vooral een probleem dat ouders moeten oplossen en niet zozeer de verantwoordelijkheid van de overheid:

“Als mensen ervoor kiezen in het buitenland te gaan wonen en werken en hun kinderen Nederlands onderwijs willen meegeven, hebben zij daarin ook een grotere eigen verantwoordelijkheid.”

    • Arjan Meesterburrie