Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Permanente bewaking op Julian Assange opgeheven

De politie in Londen heeft de permanente bewaking van de ambassade van Ecuador opgeheven. Wel blijven zij er “alles aan doen om Julian Assange te arresteren”.

De ambassade van Ecuador in Londen wordt extra bewaakt op het moment dat Julian Assange een speech geeft vanaf het balkon. De 24-uursbewaking is nu gestopt.
De ambassade van Ecuador in Londen wordt extra bewaakt op het moment dat Julian Assange een speech geeft vanaf het balkon. De 24-uursbewaking is nu gestopt. Foto Chris Helgren / Reuters

De ambassade van Ecuador, waar WikiLeaks-oprichter Julian Assange al drie jaar ondergedoken zit, wordt niet meer permanent bewaakt door de politie. Wel blijven zij er “alles aan doen” om Assange te arresteren, meldt persbureau AP. In welke vorm de bewaking blijft, maakte de politie niet bekend.

Assange verblijft al twee jaar in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Doordat het Europese arrestatiebevel van kracht blijft zal hij naar alle waarschijnlijkheid daar blijven.

In een verklaring laat de politie van Londen weten dat het nog steeds prioriteit is om Assange te arresteren en te ondervragen over verkrachting. In een verklaring zei de politie:

“Hoewel geen enkele tactiek garandeert dat we Assange oppakken, zal de politie openlijke en verborgen tactieken inzetten om hem te arresteren.”

Bewaking kostte al 17,6 miljoen euro

De 24-uursbewaking was omstreden omdat het erg kostbaar is. De bewaking van de Ecuadoraanse ambassade kostte tussen 2012 en 2014 al 7,1 miljoen pond (10 miljoen euro). De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Hugo Swire, noemde dat “erg onbevredigend en duur”. Volgens AP kost de operatie inmiddels al meer dan 11 miljoen pond (17,6 miljoen euro).

Onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar, vraagt zich af of Assange nu naar buiten zal komen.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Politie Londen gaat weg bij ambassade Ecuador, waar #Assange zich verschuilt. Bewaking kostte >£12m. Grt vraag: komt hij nu naar buiten?
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Betekent immers niet dat uitleveringsverzoek Zweden is opgeheven. Plus: hij overtrad voorwaarden borgtocht. Arrestatie kan dus nog #Assange

Patstelling sinds 2012

Assange zit sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Twee maanden later besloot Ecuador Assange asiel te verlenen. Hij kan de ambassade echter niet verlaten. Zodra hij dat doet, zal hij aan Zweden worden uitgeleverd, waar hij zal worden gehoord in een verkrachtingszaak. Volgens Assange is die zaak echter politiek gemotiveerd. Hij denkt dat Zweden hem aan de VS zal uitleveren, waar hij wordt beschuldigd van het publiceren van staatsgeheimen. WikiLeaks lekte tienduizenden geheime documenten, onder meer doorgespeeld door de Amerikaanse soldaat Chelsea Manning, die is veroordeeld tot 35 jaar celstraf.

WikiLeaks is een site voor klokkenluiders uit overheidsinstellingen en bedrijven. Zij kunnen op de site anoniem documenten plaatsen. Het doel is om misstanden aan de kaak te stellen.

Lees ook: Assange rent de uren weg op zijn loopband over hoe de zaak verjaart en wat Assange al die tijd doet.