Grimmige sfeer bij demonstraties in centrum Utrecht, tien mensen opgepakt

De politie heeft gistermiddag tien mensen opgepakt tijdens grimmige demonstraties in het centrum van Utrecht. Pegida demonstreerde er voor het eerst in Nederland tegen de „islamisering van Europa” en de „vluchtelingenstroom”. Er waren meerdere tegendemonstraties. Sinds eind vorig jaar demonstreert Pegida vooral in Oost-Duitsland. Op de succesvolste demonstraties kwamen tienduizenden mensen af. In Utrecht waren er op het hoogtepunt ongeveer tweehonderd mensen, vooral mannen.

Er werd gesproken door bekende Duitse Pegida-kopstukken zoals Lutz Bachmann, maar ook Nederlandse sprekers als Raffie Chohan van Dutch Defence League. In reactie daarop riepen ongeveer honderd tegendemonstranten „nazi’s raus!!!” Onder meer de organisatie ‘Laat ze niet lopen’ had opgeroepen „de racisten te overstemmen met lawaai”. Pegida-sprekers moesten hun toespraken onderbreken. Pegida-demonstranten gooiden daarop met blikjes en brood naar de tegendemonstranten, er werden Oranje rookbommen ontstoken. „Geen Jihad in onze stad”, riepen Pegida-aanhangers.

Vlak nadat de demonstratie was begonnen, sloot de politie het plein af. Uit voorzorg gingen onder meer Starbucks en parfumerie Douglas dicht. Er was een haag ME’ers op de been.

Zeshonderd meter verder, op het Janskerkhof, protesteerden de Internationale Socialisten, er was onder meer een toespraak van een vluchteling. De socialisten werkten samen met de Janskerk waar gebeden kon worden.

Pegida Nederland wil snel weer demonstreren in Utrecht. Als straf voor de gemeente en de politie, zei een organisator. Hij vindt dat de stad harder had moeten optreden tegen de tegendemonstranten. Pegida denkt dat er volgende keer meer mensen komen. „Europa is er klaar voor”, zei Tommy Robinson (oprichter van English Defence League) tijdens zijn toespraak. Vredenburg juichte. Op het balkon van een flat aan het plein stak een vrouw met een hoofddoek haar middelvinger op.

    • Kim Bos