Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Verkiezingen

FPÖ tast mis in strijd om Wenen

De poging van de extreemrechtse Vrijheidspartij FPÖ zich meester te maken van het burgemeesterschap van Wenen is gisteren mislukt. De sociaal-democraten, die de Oostenrijkse hoofdstad al sinds 1945 besturen, wisten zich bij de lokale verkiezingen ondanks verliezen te handhaven. Aanvankelijk leek het een nek-aan-nek race, maar uiteindelijk kozen 39,5 procent van de 1,8 miljoen Weners voor de sociaal-democraat Michael Häupl, tegen 30,9 procent voor Heinz-Christian Strache van de FPÖ. Wel haalde de FPÖ daarmee een record aantal zetels in de gemeenteraad. De conservatieve ÖVP daarentegen boekte haar slechtste resultaat ooit: maar 9,5 procent van de kiezers steunde haar. (AFP)