Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Extreemrechtse FPÖ wint stemmen in Wenen maar levert geen burgemeester

De poging van de extreemrechtse Vrijheidspartij FPÖ zich meester te maken van het burgemeesterschap van Wenen is gisteren mislukt. De sociaal-democraten, die de Oostenrijkse hoofdstad al sinds 1945 besturen, wisten zich bij de lokale verkiezingen ondanks verliezen te handhaven. Aanvankelijk leek het een nek-aan-nek race te worden, maar uiteindelijk kozen 39,5 procent van de 1,8 miljoen Weners voor de sociaal-democraat Michael Häupl, tegen 30,9 procent voor Heinz-Christian Strache van de FPÖ. Wel haalde de Vrijheidspartij daarmee een record aantal zetels in de gemeenteraad. De conservatieve ÖVP daarentegen boekte haar slechtste resultaat ooit: slechts 9,5 procent van de Oostenrijkse kiezers steunde haar. (AFP)