OM onderzoekt anti-islamtoespraak van Pegida in Utrecht

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of een van de anti-islamitische toespraken van Pegida gisteren in Utrecht strafbare uitlatingen bevat.

Demonstratie Pegida in Utrecht gisteren tegen de huidige vluchtelingenstroom in Europa.
Demonstratie Pegida in Utrecht gisteren tegen de huidige vluchtelingenstroom in Europa. Martijn Beekman / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of een van de anti-islamitische toespraken van Pegida gisteren in Utrecht strafbare uitlatingen bevat. De aanleiding is de speech van Raffie Chohan van Pegida Nederland, bevestigd het OM.

“Haat moslims om krankzinnige ideologie”

Chohan zou verschillende anti-moslimuitingen hebben gedaan in haar speech en het OM gaat nu onderzoeken of deze uitspraken strafbaar zijn of binnen vrijheid van meningsuiting vallen. Zo zei Chohan volgens het ANP:

“De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims.”

Verder zei Chohan ook:

“Mohammed had een vrouw van zes jaar en consumeerde het huwelijk toen zij negen was (…). Een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede.”

Het OM onderzoekt vaker dit soort uitlatingen van groeperingen. Zo deed het begin dit jaar al onderzoek naar 12 uitlatingen op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’.

Demonstranten weer vrij

Volgens het OM zijn negen van de tien betogers die gisteren bij demonstratie zijn aangehouden weer vrijgelaten. Zes van hen moeten in december voor de politierechter verschijnen. Tegen twee verdachten wordt nog nader onderzoek verricht en één van hen zit nog vast.

Tegen toestroom economische vluchtelingen en islamisering

Bij de Pegida-demonstratie gisteren in Utrecht waren ook Tommy Robinson, medeoprichter van de English Defence League (EDL), Pegida-oprichter Lutz Bachmann en Pegida Nederland-voorzitter Edwin Utrecht aanwezig. De toespraken richtten zich vooral tegen de grote toestroom van, volgens hun, economische vluchtelingen naar Europa en de ‘islamisering’ van het continent.