Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

Niet-erkende slachtoffers misbruik kerk krijgen tóch schadevergoeding

De Rooms Katholieke kerk besluit hiertoe op advies van Wim Deetman, die het onderzoek naar het misbruik leidt.

Een boeteviering in de Onze Lieve Vrouwebasiliek (Maastricht), april vorig jaar. Tijdens de dienst werd gesproken over seksueel misbruik.
Een boeteviering in de Onze Lieve Vrouwebasiliek (Maastricht), april vorig jaar. Tijdens de dienst werd gesproken over seksueel misbruik. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Hoewel hun klacht eerder ongegrond werd verklaard, krijgen zo’n 250 mensen toch erkenning en een vergoeding omdat ze in het verleden seksueel misbruikt zijn door medewerkers van de Rooms Katholieke kerk. De kerk besluit daartoe op advies van Wim Deetman, voorzitter van de commissie die het misbruik onderzoekt.

De slachtoffers kunnen rekening houden met een vergoeding die ergens tussen de 1.000 en 17.500 euro ligt, zo meldt een woordvoerder van de commissie aan persbureau ANP. In totaal wordt voor de groep ongeveer één miljoen euro uitgetrokken. De afgelopen jaren werden er al zo’n 800 slachtoffers gecompenseerd.

Geen andere slachtoffers van dezelfde priester

De mensen die nu toch een vergoeding krijgen, zagen hun klacht eerder ongegrond verklaard. In veel gevallen was dat wegens gebrek aan ‘steunbewijs’: er hadden zich geen andere slachtoffers van dezelfde priester gemeld. De Volkskrant kondigde deze zomer al aan dat ze wellicht toch op een vergoeding en erkenning konden rekenen.

De kerk besloot daar volgens de krant toe naar aanleiding van verklaringen van voorzitter Wiel Stevens tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer twee jaar terug. Stevens zei dat er hij geen twijfel heeft dat “het overgrote deel” van de afgewezen mensen wel degelijk misbruikt is. Sindsdien klinkt de roep om erkenning en schadevergoeding.