Minister Hennis verkozen tot ‘machtigste vrouw 2015’

Hennis is de jongste winnaar ooit. Ze krijgt de prijs van maandblad Opzij voor het transparanter maken van Defensie, waar ze veel gezag afdwingt.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie arriveert op het Binnenhof.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie arriveert op het Binnenhof. Foto Bart Maat / ANP

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) is vanavond door maandblad Opzij uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw van 2015. De 42-jarige bewindsvrouw is daarmee de jongste winnaar ooit. Ze krijgt de prijs onder meer omdat ze de “tamelijk gesloten cultuur bij Defensie” transparanter maakte en binnen het gehele ministerie gezag afdwingt.

Hennis werd eind 2012 aangesteld als de eerste vrouwelijke minister van Defensie. Op die post heeft ze de jarenlange bezuinigingen op “een cruciaal moment” een halt toe weten te roepen, stelt Opzij. Het tijdschrift schrijft:

“In een tijdsgewricht waarin we ons dagelijks bewust zijn van hoe broos de vrede, vrijheid en veiligheid van Nederland en Europa zijn, geeft zij leiding aan een krijgsmacht die zich daar volledig voor inzet.”

De politica is daarnaast “uitstekend ingevoerd in de ingewikkelde dossiers en de internationale verhoudingen”, zo schrijft de jury. Ook prijst Opzij Hennis’ humor en toegankelijkheid. De minister zelf laat weten dat ze de benoeming “een enorme eer” vindt. Vorig jaar werd topvrouw Herna Verhagen van PostNL uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw.