Loekasjenko wint verkiezingen Wit-Rusland - begint aan vijfde termijn

De ‘laatste dictator van Europa’ begint nu aan zijn vijfde termijn. Zijn overwinning stond vooraf al wel vast.

President Alexander Loekasjenko in Minsk.
President Alexander Loekasjenko in Minsk. Foto Sergei Supinski / EPA

De Wit-Russische leider Alexandr Loekasjenko heeft gisteravond de presidentsverkiezingen gewonnen. Voorlopige resultaten laten zien dat de 61-jarige Loekasjenko 83,49 procent van de stemmen heeft behaald. Een tweede stemronde is daarom niet nodig. Dat meldde staatspersbureau Belta vannacht.

Vijfde termijn voor ‘dictator’

Van de stemgerechtigden, zo’n zeven miljoen mensen, bracht 86,75 procent hun stem uit. De overwinning betekent dat de Wit-Russische leider aan zijn vijfde termijn als president begint. Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht en wordt ook wel ‘de laatste dictator in Europa’ genoemd. Dat hij de verkiezingen zou winnen, stond van tevoren wel vast.

Bij de vorige verkiezingen, in 2010, behaalde Loekasjenko 80 procent van de stemmen. Na die overwinning ontstonden protesten. Deze werden met geweld neergeslagen en honderden demonstranten werden opgepakt.

Economische sancties

Vanuit het Westen lopen economische sancties tegen Wit-Rusland vanwege de slechte mensenrechtensituatie in het land en het gebrek aan democratie. Deskundigen denken dat Loekasjenko de afgelopen tijd een wit voetje heeft proberen te halen bij het Westen, onder meer door kritiek te leveren op de annexatie van de Krim door Rusland en door toenadering te zoeken tot de NAVO.

Eerder zocht de president van Wit-Rusland ook wat meer toenadering tot de Europese Unie door heel expliciet te benadrukken dat de handel van Wit-Rusland met de EU de handel met Rusland intussen overtreft. Wit-Rusland is lid van de Euraziatische Unie, die Moskou als alternatief voor de EU heeft opgezet.

Meer weten over ‘de laatste dictator van Europa’?Lees en bekijk ‘2Doc: Gevaarlijk spel in Wit-Rusland