Koningsdag 2016 in Zwolle

De koninklijke familie met prinses Amalia, koningin Maxima, prinses Alexia, koning Willem-Alexander en prinses Ariane op het podium tijdens koningsdag in Dordrecht.
De koninklijke familie met prinses Amalia, koningin Maxima, prinses Alexia, koning Willem-Alexander en prinses Ariane op het podium tijdens koningsdag in Dordrecht. Foto ANP / Frank van Beek

De koninklijke familie zal Koningsdag in 2016 vieren in Zwolle. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag laten weten. De keuze voor de hoofdstad van Overijssel kwam tot stand in overleg met de burgemeester, Henk Jan Meijer (VVD).

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vieren #Koningsdag2016 mee in @Gemeente_Zwolle. #Zwolle

Dit jaar vond Koningsdag plaats in Dordrecht. Het was de eerste keer dat het feest in ‘nieuwe stijl’ werd gevierd, waarbij het defilé zijn terugkeer maakte en modernere elementen werden ingevoerd. Naast festiviteiten werd toen ook in Dordrecht gedemonstreerd en werden twee arrestaties verricht. Op de eerste Koningsdag, in 2014, deed Koning Willem-Alexander De Rijp en Amstelveen aan.

Economisch en sociaal sterke stad

Burgemeester Meijer is blij met de keuze voor Zwolle. Hij wil de Hanzestad laten zien als economisch sterke stad met een sociaal hart. Meijer zei tegenover ANP:

“Geweldig, het is een hele eer dat je als stad bent uitverkozen. Het is een mooie manier om onze stad te laten zien en tegelijk ook een uitdaging om een programma neer te zetten dat klinkt als een klok.”

Koningsdag heet zo sinds 2014 en wordt gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. De zoon van prinses Beatrix en wijlen prins Claus is sinds april 2013 Koning der Nederlanden. Voorheen werd de feestdag gevierd op 30 april en daarvoor op 31 augustus en stond die bekend als Koninginnedag (1891-2013) en daarvoor als Prinsessedag (1885-1890). In 2016 valt Koningsdag op een woensdag.