Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Joodse organisatie bezorgd over opvang vluchtelingen

Joodse Chanoekaviering in Amstelveen
Joodse Chanoekaviering in Amstelveen Foto: ANP / Koen Suyk

Het Centraal Joods Overleg (CJO), een koepelorganisatie van joodse organisaties, is bezorgd over de voorgenomen opvang van Syrische en Irakese vluchtelingen in Amstelveen.

Volgens het CJO is de locatie, “midden in de Joodse infrastructuur”, “ongelukkig gekozen”. Het is “de enige plek in Nederland met een duidelijk zichtbare en herkenbare Joodse gemeenschap met meerdere synagogen, Joodse scholen, koosjere restaurants, koosjere winkels en een Joodse begraafplaats”.

‘Vragen om problemen’

Volgens voorzitter Ron van der Wieken van het CJO is het “vragen om problemen om vluchtelingen uit een land waar ze vanaf de geboorte worden gehersenspoeld met een afkeer van Joden, in een wijk te huisvesten tussen de synagogen en waar kinderen met keppeltjes over straat gaan”.

Joodse instellingen worden in Amsterdam, met steun van de gemeente en van de Joodse gemeenschap, zwaar bewaakt. De Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) gaat uit van een verhoogde kans op terreuraanslagen op deze objecten. Het CJO in een persbericht:

“Het merendeel van deze dreiging is afkomstig van individuen en organisaties uit landen waar de huidige asielzoekers vandaan komen en waar officiële kanalen zich zeer negatief over Joden uitlaten.”

Gesprek leverde niets op

Vandaag heeft de gemeente Amstelveen overleg gevoerd met enkele Joodse organisaties, maar dat gesprek heeft volgens van der Wieken weinig opgeleverd. “Wij hebben met elkaar een verantwoordelijkheid om mensen in nood te helpen en niet in de kou te laten staan”, is het antwoord van de gemeente. Van der Wieken onderstreept dat hij dat onderschrijft:

“Wij als Joodse gemeenschap zijn sterk geporteerd voor het opvangen van vluchtelingen, mensen die moeten vluchten om het vege lijf te redden. Dat heeft alles te maken met onze cultuur en religie, maar dat wil niet zeggen dat je naïef moet zijn.”

Uitzondering

Daarom vraagt het CJO “om toch een beetje een uitzondering te maken”, aldus Van der Wieken. “Doe het een paar straten verderop.” Een woordvoerder van Amstelveen zegt dat het kantoor dat de gemeente op het oog heeft, niet midden in een buurt met Joodse instellingen en bewoners ligt, maar een paar blokken verwijderd van de Amsterdamse wijk Buitenveldert, waar veel Joden wonen. “Langs de Laan van Kronenburg is niet 80 procent van de bevolking orthodox-Joods”, aldus de woordvoerder.

De gemeente deelt volgens hem “wel de zorgen van de Joodse organisaties, maar we komen toch tot een andere afweging. We hebben overlegd met de politie, we hebben overlegd met stadsdeel Zuid waar Buitenveldert onder valt. En als het doorgaat en er komen vluchtelingen en het zijn alleen mannen, dan gaan wij samen met het COA gesprekken voeren met die vluchtelingen en dan leggen we hen uit: Mensen, we zitten hier tegen Amsterdam aan en dat heeft bepaalde kenmerken.”