Jihadverdachte weer opgepakt in Maastricht

De 26-jarige Mohammed G. werd al eerder aangehouden en zat eerder dit jaar ook al eens vast.

Syriegangers Omar H. en Mohammed G., verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, horen vonnis.
Syriegangers Omar H. en Mohammed G., verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, horen vonnis. Robin Utrecht / ANP

De Maastrichtse Mohammed G. (26) is afgelopen vrijdag opnieuw aangehouden in zijn woonplaats. De man was op zoek naar een vals paspoort om daarmee naar Syrië of Irak af te reizen en zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). G. wordt vandaag nog voorgeleid.

Eerder dit jaar was G. al eens opgepakt op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten, maar werd hij weer vrijgelaten. G. reisde naar Irak en verkondigde op sociale media zich te willen aansluiten bij IS. Bij zijn terugkomst in mei dit jaar zat hij twee weken vast en werd zijn paspoort in beslag genomen.

Gediagnostiseerd schizofreen

G. werd in 2013 ook al opgepakt. Als eerste jihadist in Nederland werd hij veroordeeld wegens het voorbereiden van moord, terwijl hij op het punt stond af te reizen naar door IS gecontroleerd gebied. G. ging hiervoor niet naar de gevangenis, want hij werd volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Wel moest hij een jaar in behandeling, omdat bij hem paranoïde schizofrenie werd vastgesteld.

Ondanks zijn vrijlating dit voorjaar beschouwde het OM G. nog steeds als terreurverdachte.