Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

thuiskok

Janneke Vreugdenhil. Elke dag vers

Je kunt haar gerust een ouwe rot in het vak noemen. Jaren schreef ze recepten voor de kranten van de Geassocieerde Pers Diensten. Ze was hoofdredactrice van het blad Tip Culinair. En achter de schermen werkte ze mee aan programma’s als Koffietijd, Life & Cooking en Masterchef Holland. Toen kwam Heel Holland Bakt, en ik kan me niet anders voorstellen dan dat ik namens alle pakweg 2,5 miljoen kijkers spreek als ik zeg: Lieve Janny, waarom ben je niet eerder voor die camera gaan staan? Want wat doet ze het goed als jurylid, wat heeft ze er een lol in en wat is dat heerlijk om naar te kijken.

Enfin, ik wil komende week met u koken uit een boek van Janny van der Heijden dat onlangs verscheen: Elke dag vers. „Het is een misverstand om te denken dat koken per definitie tijdrovend of moeilijk is,” schrijft ze in haar voorwoord. „Iedereen kan koken, is mijn overtuiging. En het hoeft ook geen uren te duren. Binnen een halfuur kun je heel makkelijke een hoofdmaaltijd op tafel hebben staan, soms zelfs sneller. Ik wil je graag op weg helpen om dat te ontdekken.”

Fijn, zo’n boek dat precies doet wat de titel belooft. Elke dag vers biedt inspiratie om dagelijks, met verse ingrediënten, iets lekkers te bereiden. Een degelijk basiskookboek is het. En als Janny zelf niet zo weergaloos hip zou zijn, zou ik geneigd zijn te schrijven: prettig onhip. Er staan ruim 200 recepten in, maar ook veel productinformatie, een lijst met keukentermen en wat ze betekenen en een seizoenskalender voor groente, fruit, vis en wild.

De recepten variëren van supersnel tot iets-bewerkelijker-maar-nog-steeds-zeer-maakbaar. De meesten hebben dat heerlijke klassieke en tegelijkertijd bourgondische dat ook aan de auteur zelf lijkt te kleven. Ik heb er een viertal voor u uitgekozen. Morgen een soep van spruitjes, afgemaakt met een scheutje room en wat rauwe spruitenblaadjes, wat natuurlijk een leuk idee is. Woensdag staat er een klassieke eendenborst met rodewijn-bramensaus op het menu. Donderdag eten we steak tartare met pont neuf frieten – van die lekkere dikke, weet u wel. En vrijdag sluiten we af met een Oostenrijks toetje: Salzburger Nockerln. Wordt een smakelijk weekje.