Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Entertainment

Is Garrix nu de grootste?

Hij staat nu nog op vier in de dj-wereldranglijst, onderweg naar nummer 1? Op ADE is Martijn (19) uit Amstelveen een van de headliners.

Er stonden 130.000 mensen voor zijn podium op het Sziget-festival in Boedapest. Martin Garrix was de slotact van een festivalweek met optredens van bands als Kings of Leon. Daar kan een mens best de zenuwen van krijgen, beaamt Martin Garrix. Maar op het podium keert dat gevoel direct om. Adrenaline voelt hij. Als door de bliksem geraakt. Garrix danst en springt, een onwisbare lach op zijn knappe, nog maar net tiener-af gezicht. De dj geniet zelf minstens zo erg als zijn publiek. „Ik vind het zó leuk om te draaien.”

Negentien jaar is Martijn Garritsen, alias Martin Garrix, geboren in Amstelveen. Een afspraak met hem maken kan niet anders dan via zijn pr-bureau en management. Die schermen de jonge Amsterdamse superster goed af. In de week dat de dj zich grondig voorbereidt op zijn grote show in de Heineken Music Hall (HMH) in Amsterdam, komende week een van de headliners van ADE (Amsterdam Dance Event), blijkt een persoonlijke ontmoeting een onhaalbare kaart. Er mag gebeld worden met de dj. Met een lijst ‘verboden gespreksonderwerpen’, van privévragen tot vragen rond zijn recente breuk met zijn label en management.

Hij is de grootste ster van dit moment die de wereld rondvliegt met privéjets om zijn draai-afspraken in clubs over de wereld te halen. Zijn documentaire-achtige filmpjes op YouTube worden miljoenen keren bekeken. Meisjes vallen onder zijn neus flauw. Als Garrix een selfie online zet waarop ook zijn hotel staat, wachten tweehonderd fans even later onder zijn raam. En sinds de voor de zomer gehuurde villa op Ibiza werd leeggeroofd heeft zijn nieuwe huis bewaking. „Het is heel moeilijk te geloven als je de gekte soms ziet”, zegt hij opgewekt aan de telefoon. „Het is een bizar wereldje. Daarom betrek ik mijn familie en vrienden bij alles. Dan kan ik gewoon Martijn zijn. Die graag gaat paintballen.”

Hij stijgt vast nog naar 1

Martin Garrix staat nu op de vierde plaats in de populariteitspoll Top 100 van het Britse dancemagazine DJ MAG., waarvoor populariteit en exposure op diverse socialmediakanalen de graadmeters zijn. Waarschijnlijk, zeggen kenners, stijgt hij nog door naar de eerste plaats. Zijn doorbraak had Martin Garrix in 2013 met ‘Animals’, een instrumentale dancetrack met een schelle, opzwepende synthesizerdeun, die inmiddels een onvoorstelbaar aantal van 700 miljoen plays bereikte op Spotify en YouTube. Zijn recente coproductie met de Zweedse hitproducer Avicii, ‘Waiting For Love’, heeft ruim 47 miljoen plays bereikt. Maar ook de noteringen in zowel de Billboard ‘21 Under 21’ en als jongste dj in de Forbes ‘30 Under 30’ lijst, laten zien dat Garrix een zeer gewilde dj is in de dancescene.

De show op ADE is Garrix’ visitekaartje voor het hele jaar; voor fans, maar vooral ook voor promotors van wereldwijde dancefeesten. „Ik wil daar heel veel nieuwe muziek laten horen”, zegt Garrix. „En ook de show ziet er heel anders uit met een nieuw interactief stagedesign met bewegende delen aan het plafond, die de zaal kleiner en intiemer kunnen maken en nieuwe visuals. Zo mooi, je zou er rustig bij op een stoel kunnen zitten.” Haastig: „Niet dat ik dat wil hè. Als dj wil je immers dat iedereen danst. Maar in die drie uur, anderhalf uur langer dan ik normaal draai, wil ik veel verschillends laten zien.”

Tot die ADE-nacht heeft hij bewust geen andere boekingen om „lekker” te werken aan de set. De HMH is een grote zaal. Niet het allergrootste Nederlandse podium, maar met 5.500 bezoekers een flinke capaciteit voor een dansfeest. Maar Garrix draaide al eens in de Ziggo Dome en sloot het hoofdpodium van het festival Mysteryland af.

„Het wordt een combinatie van de van mij bekende nummers en nieuwe tracks. Ik heb nog geen idee in welke volgorde ik die ga draaien. Er is geen tracklist. Mijn team hoort aan de overgang en het intro wat ik ga draaien en wat daar bij hoort. Dat ik bij het nummer ‘Virus’ groene lasers wil, groene schermen en paars licht, bij ‘Animals’ komen er dierensilhouetten op het scherm en bij ‘Gold Skies’ wordt alles goud.”

Hij wil live reageren op het publiek

Alles is live in zijn dj-set, benadrukt hij. „Wat zou een dj anders doen”, antwoordt hij gevat. Er zijn natuurlijk genoeg voorgeproduceerde shows. „Klopt. Maar dat is niet mijn ding”, zegt hij. „Ik vind het leuk om keuze op het podium te maken en te reageren op wat er gebeurt in het publiek.” Daarbij houdt Garrix vast aan het zekerheidje van iedere dj dat hij al vroeg leerde: als de vrouwen maar dansen. „Als zij niet dansen, dansen de mannen ook niet.”

De grootste namen hebben voor hun show nog zenuwen, weet hij. Garrix niet zozeer, hij weet wat hij doet. Nu is er enkel de spanning alleen zijn eigen muziek te willen draaien. „Normaal mix je je werk met bekende vocalen en hits van anderen. Maar het is een ultiem teken van groei dat er genoeg muziek is om je eigen show te vullen.” Op het Ultra-festival in Miami eerder dit jaar deed hij dat voor het eerst – een uur lang. Kijk, legt hij uit, de plotselinge hit die hij had, was destijds niet te bevatten. Opeens stond hij, Martijn uit Amstelveen, ineens op de hoofdpodia van festivals waar hij het jaar daarvoor nog in publiek stond.

„Ik deed maar wat mij leuk leek, maar ik had maar één nummer en verder nog geen idee. En zo werd ik in hoekjes geduwd waar ik niet in wilde. Ik heb echt hard moeten werken om een brede basis te hebben en ik ben blij dat die er nu is.”

Volgend jaar wil Garrix terug in het aantal shows: van 130 naar 90 in een jaar. Enkel nog exclusief en ‘profilerend’ – dat is ‘beter’ voor zijn merk. En ook als producer gaat hij zich breder profileren dan hij tot nu toe deed. Experimenteler, bedoelt hij. „Als je altijd maar doet wat iedereen van je verwacht is het leuk, maar hoe leuk is het om iets totaal anders te doen waar ze echt heel wild van worden.”

Een voorbeeld is het werken met zangers. Zo is er de single met r&b-ster Usher: ‘Don’t Look Down’. Er komt een single uit met zanger Ed Sheeran. En sinds hij vriendschap sloot met Justin Bieber is het wachten op hun gezamenlijke productie.

Met Bieber ‘chillt’ hij. Ze herkennen zich in elkaars levens. En wat doen ze dan? Een beetje klooien met muziek, aldus Garrix. „Hoog in de lucht” op de Amsterdamse Zuid-as bijvoorbeeld, waar hij sinds februari op zichzelf woont. Daar wordt de laatste hand gelegd aan zijn eigen studio. „Ik werd vanmorgen wakker van het geklop en geboor van de werklui. Ik kán niet wachten.”

Over andere topontmoetingen in de muziek kan hij kort zijn „Ik draai het altijd om. Hoe zou ík het vinden als ik met een bewonderaar samenwerk en hij dat om de haverklap benadrukt. Liever maar één keer: ‘Mán, het is fucking vet wat je doet’. En daarna aan de slag.”