Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Instroom asielzoekers daalde vorige week naar 2.500

Een week eerder waren dat er nog 3.000. Toch blijft de behoefte aan tijdelijke opvang groot.

Vrijwilligers van het Rode Kruis brengen een opvanglocatie voor vluchtelingen in Dordrecht in gereedheid.
Vrijwilligers van het Rode Kruis brengen een opvanglocatie voor vluchtelingen in Dordrecht in gereedheid. Foto Robert Vos / ANP

Vorige week hebben ongeveer 2.500 nieuwe vluchtelingen zich in Nederland gemeld. Het aantal asielaanvragen ligt daarmee aanzienlijk lager dan een week eerder, zo meldde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken, VVD) vanavond. Twee weken geleden kwam het aantal aanmeldingen nog uit op pakweg 3.000.

De omvang van de wekelijkse vluchtelingeninstroom verschilt sterk per week en schommelt volgens Dijkhoff tussen de 2.400 en 4.200. Het aantal asielzoekers dat – na het krijgen van een verblijfsvergunning – een opvangcentrum verlaat is daarentegen stabiel. Wekelijks stromen zo’n 500 voormalige asielzoekers uit.

Doordat de instroom veel groter is dan de uitstroom is het onmogelijk om alle nieuwe asielzoekers in asielzoekerscentra op te vangen, stelt Dijkhoff. Veel van hen moeten dan ook worden opgevangen in tijdelijke locaties, zoals omgebouwde sportzalen. “Het is niet ideaal, maar ze hebben dan wel een droog onderkomen en een bed”, stelt hij tegenover de NOS.

Joodse organisaties bezorgd

Het Centraal Joods Overleg (CJO), een koepelorganisatie van joodse organisatie, toonde zich vanavond nog bezorgd over de plannen om Syrische en Iraakse vluchtelingen op te vangen in Amstelveen. Volgens het CJO is de locatie, “midden in de Joodse infrastructuur”, “ongelukkig gekozen”.

Volgens voorzitter Ron van der Wieken van het CJO is het “vragen om problemen om vluchtelingen uit een land waar ze vanaf de geboorte worden gehersenspoeld met een afkeer van Joden, in een wijk te huisvesten tussen de synagogen en waar kinderen met keppeltjes over straat gaan”.