Hart en Ziel

Tijl Beckand heeft er inmiddels vier seizoenen van zijn eigen klassieke muziekprogramma De Tiende van Tijl opzitten. Tot en met vrijdag duikt hij weer in de ‘klassieke’ wereld op tv, ditmaal in het dagelijks uitgezonden Hart en Ziel, een programma dat aansluit op een themaweek van klassieke muziekzender NPO Radio 4. Daar is deze week de Hart en Ziel Lijst te horen, een lijst met de favoriete klassieke muziekstukken van luisteraars. Beckand vertelt op locatie de verhalen achter bekende stukken en gaat daarbij ook in op het persoonlijke leven van de componisten. Hij reist in de eerste uitzending naar Wenen, waar hij over Mozarts in 1791 onvoltooid nagelaten Requiem vertelt. Toen een mysterieuze man aan Mozart vroeg om een dodenmis te schrijven zei Mozart ja. Maar was hij zijn eigen begrafenismuziek aan het componeren? Leerling Franz Xaver Süssmayr zou Mozarts beroemde werk uiteindelijke afmaken. Verder aandacht voor Peer Gynt van Edvard Grieg, Messiah van Georg Friedrich Händel en Stabat Mater van Antonín Dvorák. De week wordt afgesloten met een reportage over sopraan Maria Callas.