Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Helft werknemers iCentra, Dixons en MyCom weg na doorstart

Slechts de helft van 1.000 werknemers behoudt zijn baan, zegt nieuwe eigenaar Relevant Holdings. Zo’n tachtig van de bijna tweehonderd winkels blijven open.

Ruim dertig winkels van Dixons blijven open dankzij een doorstart onder de nieuwe eigenaar Relevant Holdings.
Ruim dertig winkels van Dixons blijven open dankzij een doorstart onder de nieuwe eigenaar Relevant Holdings. Foto Koen Suyk/ANP

Ongeveer de helft van 1.000 werknemers van elektronicawinkels iCentre, Dixons en MyCom verliest zijn baan nadat de drie franchises zijn overgedaan van het deels failliete BAS Group aan Relevant Holdings. Zo’n tachtig van de bijna tweehonderd winkels blijven open.

Dat meldt de nieuwe eigenaar in een persbericht na een akkoord met curator Jan Padberg van HVG. Met de doorstart van de 24 iCentre-winkels, ruim 30 Dixons-filialen en 22 MyCom-winkels blijft er voor ongeveer 500 werknemers wel plek onder de nieuwe eigenaar. Financiële details van de overname zijn niet bekend gemaakt.

Maandag failliet verklaard

De drie in surcéance verkerende dochterbedrijven van BAS Group werden vorige week maandag failliet verklaard. Daarop werden in de loop van de week steeds meer winkels uit voorzorg gesloten. Een werknemer van Dixons meldde afgelopen donderdag al dat er een nieuwe eigenaar was. In de portefeuille van BAS Group zit nu onder meer nog de tevens failliet verklaarde winkelketen Dynabyte.

Relevant Holdings is onder meer eigenaar van Optie1 en Typhone, beide telecom-retailers. Eerder dit jaar nam het ook de Nederlandse tak van Phone House over, waarmee het 200 winkels in bezit kreeg. In totaal heeft het bedrijf nu 350 winkels in bezit.

De financiële problemen bij Bas Group staan allerminst op zichzelf. Veel andere bedrijven in de detailhandel kregen de afgelopen jaren eveneens problemen. Eerder gingen onder meer Etam, Schoenenreus, Sabon, Siebel, Free Record Shop, de Harense Smid, Expo, Polare, Halfords, Block en Mexx failliet. Ze hebben last van webwinkels en giganten als Media Markt en BCC, die de kleinere winkelketens wegconcurreren met hun lagere prijzen.