Grootste brouwer verhoogt bod op eigenaar Grolsch naar 95 miljard

Het hoofdkantoor van bierbrouwerij InBev in Nederland.
Het hoofdkantoor van bierbrouwerij InBev in Nederland. Foto Olaf Kraak / ANP

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev heeft een nieuw bod gedaan op concurrent SABMiller. Het Belgische concern is bereid 43,50 pond (58,77 euro) per aandeel te betalen voor de Britse eigenaar van onder meer Grolsch. Omgerekend komt de waarde van het totale bod op SABMiller uit een kleine 95 miljard euro.

InBev deed vorige week ook al een officieel bod op SABMiller, toen van 42,15 pond per aandeel. Die prijs werd door het bestuur van de Britse brouwer echter meteen weggezet als te laag. Volgens bronnen van financieel persbureau Bloomberg zou SABMiller minimaal 45 pond per aandeel willen hebben.

Voordat de overnamegeruchten begonnen, kostte een aandeel in de van oorsprong Zuid-Afrikaanse brouwer even meer dan 29 pond. Wanneer SABMiller het bod accepteert, vangen aandeelhouders dus een winst van maar liefst 48 procent, zo schrijft InBev in een verklaring. Het bestuur van SABMiller heeft nog niet gereageerd.

Nog twee dagen voor een akkoord

Het Belgische bierconglomeraat heeft nog ruim twee dagen – tot woensdag 17.00 uur Britse tijd – om tot een akkoord te komen. Blijft de top van SABMiller weigeren, dan kan InBev nog een poging doen de Britten op vijandige wijze in te lijven. In zo’n geval zou InBev de aandeelhouders van SABMiller rechtstreeks benaderen.

Topman Carlos Brito van InBev heeft echter aangegeven dat hij liever de steun van de top van SABMiller wil. De tijd begint dus te dringen voor de Belgen. Als InBev niet voor woensdagmiddag met een bod komt, kan het namelijk de komende zes maanden geen overnamepoging meer doen.

Een nóg groter bierconglomeraat

Als de overnamepoging van de Belgische bierreus slaagt, wordt de combinatie met afstand de grootste brouwer ter wereld, met een omzet van bijna 57 miljard euro per jaar. InBev is nu al de grootste, met een marktaandeel van 20,8 procent. SABMiller is de mondiale nummer twee en heeft 9,7 procent van de markt in handen.

Door de schaal van beide bedrijven is de kans groot dat Inbev en SABMiller in een flink aantal landen toestemming moeten krijgen van toezichthouders. Vooral in de VS en China levert dat mogelijk problemen op, maar daar komen beide bedrijven wel uit, zei topman Brito vorige week.