Frank Witzel wint Deutscher Buchpreis

De Duitse schrijver Frank Witzel heeft vandaag verrassend de Deutscher Buchppreis gewonnen voor zijn roman Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch depressiven Teenager im Sommer 1969.

De Duitse auteur Frank Witzel met het winnende boek.
De Duitse auteur Frank Witzel met het winnende boek. Foto EPA / Arne Dedert

De Duitse schrijver Frank Witzel heeft de Deutscher Buchppreis gewonnen voor zijn roman Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch depressiven Teenager im Sommer 1969. Dat meldt de organisatie.

Der Deutsche Buchpreis 2015 geht an Frank Witzel. Herzlichen Glückwunsch!

Posted by Deutscher Buchpreis on Monday, 12 October 2015

Het verhaal speelt zich af in de oude Bondsrepubliek in de periode na de Tweede Wereldoorlog. De auteur beschrijft een reeks episoden vanuit de ogen van een 13-jarig kind in Wiesbaden.

De zevenkoppige jury prees Witzel voor zijn mengeling van “waanzin en vernuft” en noemde de roman een “uniek” werk in de Duitse literatuur. Ook sprak de jury van “een hybride compendium van pop, politiek en paranoia”.

Eerdere winnaars

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Lutz Seiler voor zijn roman Kruso. Eerdere laureaten Arno Geiger, Katharina Hacker en Julia Franck.

De Deutscher Buchpreis is de grootste literaire prijs van de Duitstalige wereld (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). De winnaar krijgt 25.000 euro en de vijf auteurs op de shortlist ontvangen per persoon 2.500 euro. De Deutscher Buchpreis wordt sinds 2005 ieder jaar uitgereikt tijdens de Frankfurter Buchmesse.