Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

‘Fasten two seatbelts’ - de moeizame totstandkoming van ‘Steve Jobs’

Zoals te zien is in making ofs komen sommige speelfilms door omstandigheden op de set uiterst moeizaam tot stand. De totstandkoming van de film Steve Jobs, die later deze maand uitkomt in de VS, was zelfs voordat er ook maar één take werd opgenomen een nachtmerrie, blijkt uit een verhaal van The Hollywood Reporter.

De film die in december in de Nederlandse bioscopen draait, is de tweede film die uitkomt over het overleden Apple-icoon. Twee jaar geleden draaide Jobs in de bioscopen met Ashton Kutcher in de hoofdrol, maar deze film werd vrijwel unaniem beoordeeld als saai en voorspelbaar. Steve Jobs, geregisseerd door Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire), met Aaron Sorkin (The Social Network, The West Wing) als scenarioschrijver schept met een sterrencast van Michael Fassbender (Hunger, Shame), Kate Winslet (Titanic, Carnage), Seth Rogen (The Interview) en Jeff Daniels (The Newsroom, Dumb & Dumber) hoge verwachtingen.

Maar grote namen, Hollywoodstudio’s en een smak geld, garanderen allerminst een vlekkeloos proces. De totstandkoming van Steve Jobs was vanaf begin af aan een drama. De aankoop van de filmrechten lijkt nog het makkelijkste onderdeel te zijn. De onderhandelingen met David Fincher (The Social Network, Fightclub) als regisseur, de zoektocht naar een Jobs en gedoe met Jobs weduwe Laurene die naar verluidt acteurs als DiCaprio en Bale belde om ze te overtuigen niet de hoofdrol te spelen, de hele onderneming lijkt tot mislukken gedoemd.

Opmerkelijk detail: Sorkin had zelf tot de productie van de film geen enkele film met Michael Fassbender gezien.

De Sony-hack, waardoor onder andere correspondentie van Sony Motion Pictures tussen filmproducers Scott Rudin en Amy Pascal en schrijver Aaron Sorkin op straat komt te liggen, doet de film ook geen goed. Pascal bevestigt dat Leonardo DiCaprio “weerzinwekkend” is als hij de rol van Jobs zou afwijzen. Zo bezien, leest de totstandkoming van Steve Jobs zelf bijna als een film. Maar daar is vast weinig interesse voor van de Hollywoodstudio’s.

Lees het hele verhaal van Steve Galloway ‘A Widow’s Threats, High-Powered Spats and the Sony Hack: The Strange Saga of ‘Steve Jobs’ bij The Hollywood Reporter (4.512 woorden, leestijd 18 minuten).