‘Behoefte doe je op de WC’

„Onze natuurlijke behoefte doen we uitsluitend op toiletten, niet in tuinen of parken, ook niet in de bosjes”.

Dit is een van de „handige tips” bedoeld voor vluchtelingen die de gemeente Hardheim in Baden-Württemberg op zijn website heeft gezet. De leidraad die begint met de aanhef „Beste vreemde vrouw, beste vreemde man”, leidde afgelopen weekend tot tumult op internet. Dit omdat tips als „Duitsland is een schoon land en dat moet ook zo blijven!” volgens critici alleen maar Duitse vooroordelen over vreemdelingen zouden weerspiegelen.

Ook het pas verschenen e-book Wir schaffen das, van een Duitse en een Syrische auteur, komt met integratietips. Bijvoorbeeld dat eigendom in Duitsland alleen goederen betreft. „En geen kindermeisjes of werksters”. En dat eerlijkheid een kernwaarde is: „Zelfs kleine leugens in het dagelijkse leven worden niet op prijs gesteld”, schrijven Nikolaus von Wolff en Ameen Alkutainy.

Ook is het handig geen rare grappen te maken in Duitsland. „In sommige culturen kun je als grapje zeggen ‘schiet hem maar dood’. Dat wordt hier niet begrepen en letterlijk opgevat.”

De schrijvers snappen dat integreren in Duitsland frustrerend kan zijn. „Probeer positief te blijven denken. Ook de fases van depressie en frustratie gaan voorbij.” Het e-book is zo’n succes dat het binnenkort ook als paperback verschijnt. (NRC)