Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Donderdagmorgen geen bus, tram en metro in Amsterdam en Utrecht

Trams bij station Amsterdam Centraal.
Trams bij station Amsterdam Centraal. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

In Amsterdam en Utrecht rijden donderdagmorgen geen trams, bussen en metro’s vanwege een staking van ov-personeel. De werkonderbreking duurt van 5.00 uur tot 8.30 uur, zo kondigde vakbond FNV vandaag aan. De medewerkers van de vervoersbedrijven voeren actie vanwege een verslechtering van hun pensioen.

De versobering van de pensioenen is een gevolg van het loonakkoord voor ambtenaren. Daarin is afgesproken dat ambtenaren een loonsverhoging krijgen, maar die verhoging wordt betaald met geld dat eigenlijk bestemd was voor de pensioenpot. “Een sigaar uit eigen doos” dus, vindt het FNV.

Kort geding tegen akkoord

Volgens vicevoorzitter Ruud Kuin van FNV zullen de pensioenen van alle 2,8 miljoen leden daardoor “drastisch” verslechteren. Hij zegt:

“We zijn begonnen met waarschuwingsacties. Doordat het kabinet weigert om de zorgen van mensen serieus te nemen, gaan onze leden nu hardere acties voeren. Ik denk dat veel reizigers het zullen begrijpen.”

De FNV weigert al vanaf het begin in te stemmen met het loonakkoord. Drie andere, kleinere bonden gingen wel akkoord met de loondeal. Via een kort geding probeerde FNV de loonafspraken een paar weken geleden ongeldig te laten verklaren. De bond verloor die zaak, maar ging in hoger beroep.

Update 13 oktober, 9.12 uur: Qbuzz Utrecht gaat naar rechter na aankondiging werkonderbreking FNV. Het vervoersbedrijf is tegen de onderbreking, “omdat de actie meer dan 125.000 reizigers en vele scholen en bedrijven in en rond Utrecht raakt”. Qbuzz zegt tijdens een eventuele werkonderbreking genoodzaakt te zijn om ook alle U-OV bussen en trams in de regio stil te leggen. De veiligheid van de chauffeurs zou niet te garanderen zijn.