Dell koopt dataopslagbedrijf EMC voor ruim 58 miljard euro

Dell legt een bedrag van 67 miljard dollar (58,9 miljard euro) neer voor dataopslagbedrijf EMC. Het is de grootste overname in de techindustrie ooit.

Een kantoor van Dell in de Duitse stad Frankfurt.
Een kantoor van Dell in de Duitse stad Frankfurt. Foto Mauritz Antin/EPA

De Amerikaanse computerfabrikant Dell legt een bedrag van 67 miljard dollar (58,9 miljard euro) neer voor dataopslagbedrijf EMC. Het is de grootste overname in de techindustrie ooit.

Dat heeft de computermaker bekendgemaakt in een persbericht. Dell betaalt ruim 33 dollar per aandeel. Met de overname wordt het nieuwe bedrijf naar eigen zeggen ‘s werelds grootste private technologiebedrijf. De aandeelhouders van EMC moeten nog wel instemmen met het plan, maar de directie is al akkoord en heeft een positief stemadvies afgegeven.

Dell had het dataopslagbedrijf al langer op het oog. ECM levert gespecialiseerde opslagsystemen aan grote zakelijke klanten. Zo wil het een na grootste bedrijf op de wereldwijde servermarkt het hoofd bieden aan de concurrentie van onder meer Hewlett-Packard en IBM. Hun klanten zijn bedrijven die hun IT-infrastructuur verhuizen naar de cloud – gehuurde computerkracht op afstand. Volgens techredacteur Marc Hijink kan Dell dankzij EMC nu meeconcurreren in de cloud:

“Dell zoekt nieuwe inkomstenbronnen naast de verkoop van pc’s en servers (computers voor datacentra). Dell nam een reeks kleinere bedrijven over die clouddiensten leveren en databeveiliging leveren. EMC zou daar een welkome aanvulling op zijn: samen levert het een reusachtig bedrijf op dat data verwerkt en bewaart voor het bedrijfsleven.”

VMware hoort bij de deal

Bij de overname zit ook het aandeel dat EMC in VMware heeft. Dat bedrijf maakt software waarmee meerdere virtuele computers op een server kunnen draaien en waarmee de rekenkracht efficiënt wordt benut.

Techredacteur Hijink schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat de kans groot is dat de deal doorgaat:

“EMC zou ook nog moeten polsen of er andere gegadigden zijn. De kans dat dat iets oplevert is klein. Waarom zocht EMC een koper? EMC worstelt met de vraag wie topman Joe Tucci kan opvolgen. Investeerders dringen aan op het afstoten van VMware. Het bedrijf, waarvan de winst onder druk staat, is al langer op zoek naar een koper en Dell is een van de laatste IT-reuzen die nog zouden kunnen happen.”

Maar het is volgens Hijink maar de vraag of deze fusie een oplossing biedt voor beide partijen:

“Als de geschiedenis een indicatie is, lijkt de fusie van twee zulke grote bedrijven vaak tot meer problemen te leiden. Het klassieke voorbeeld van een doorgeschoten techfusie is die in 2001 tussen Hewlett-Packard en Compaq werd gesloten: 87 miljard dollar omzet, 160.000 medewerkers. Sindsdien is HP continu bezig geweest met het afslanken van het megabedrijf.”

Lees ook vandaag in NRC Handelsblad: Dell en EMC: de schepping van nóg een datareus