Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Dell en EMC: de schepping van nóg een datareus

Computermaker Dell wil opslaggigant EMC overnemen. Het is een van de grootste tech-deals uit de geschiedenis.

Twee bekende namen uit de computerwereld gaan hoogstwaarschijnlijk samen. Pc-maker Dell zou 53 miljard dollar willen betalen voor EMC, het bedrijf dat opslagsystemen levert voor datacentra. De combinatie Dell/EMC zou de concurrentie aangaan met HP en IBM: hun klanten zijn bedrijven die hun IT-infrastructuur verhuizen naar de cloud – gehuurde computerkracht op afstand.

De details van een van de grootste deals in de technologiesector lekten afgelopen weekeinde uit – vandaag of morgen zal de definitieve overname worden aangekondigd, verwachten Amerikaanse media.

De meeste mensen kennen Dell van het logo op hun pc-scherm: de computermaker maakte naam met een flexibel built to order-model: laptops en desktops op maat, via de webwinkel. Dell zoekt nieuwe inkomstenbronnen naast de verkoop van pc’s en servers (computers voor datacentra). Dell nam een reeks kleinere bedrijven over die clouddiensten leveren en databeveiliging leveren.

EMC zou daar een welkome aanvulling op zijn: dat bedrijf levert gespecialiseerde opslagsystemen aan grote zakelijke klanten. Samen levert het een reusachtig bedrijf op dat data verwerkt en bewaart voor het bedrijfsleven. En concurrerend met andere reuzen als Cisco, Oracle, IBM en HP – het wordt druk in de cloud.

Comeback

Dell heeft een roerige tijd achter de rug. Oprichter Michael Dell maakte in 2007 een comeback, nadat hij in 2004 was opgestapt. Hij haalde Dell in 2013 van de beurs voor zo’n 25 miljard dollar. Dell verloor zijn koppositie aan HP en het Chinese Lenovo (voorheen IBM). In het laatste kwartaal, blijkt uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau Gartner, stabiliseert de verkoop van Dell. Maar hardware is niet voldoende om te blijven groeien.

Dell zou rond de 27 dollar per aandeel EMC willen betalen, exclusief een premie voor het belang dat EMC heeft in VMware. Dat bedrijf maakt software waarmee meerdere virtuele computers op een server kunnen draaien en waarmee de rekenkracht efficiënt wordt benut.

Waarom zocht EMC een koper? EMC worstelt met de vraag wie topman Joe Tucci kan opvolgen. Investeerders dringen aan op het afstoten van VMware. Het bedrijf, waarvan de winst onder druk staat, is al langer op zoek naar een koper en Dell is een van de laatste IT-reuzen die nog zouden kunnen happen. De deal wordt gefinancierd met leningen (40 miljard dollar).

Of de deal daadwerkelijk doorgaat hangt nog af van een voorbehoud: EMC zou ook nog moeten polsen of er andere gegadigden zijn. De kans dat dat iets oplevert is klein.

Als de geschiedenis een indicatie is, lijkt de fusie van twee zulke grote bedrijven vaak tot meer problemen te leiden. Het klassieke voorbeeld van een doorgeschoten techfusie is die in 2001 tussen Hewlett-Packard en Compaq werd gesloten: 87 miljard dollar omzet, 160.000 medewerkers. Sindsdien is HP continu bezig geweest met het afslanken van het megabedrijf. De pc-divisie wordt, na een discussie van 4 jaar, losgeknipt van de dienstentak. HP weet: groter is niet altijd beter.