Fans Heerenveen jagen bestuurslid weg

De bestuurlijke impasse bij sc Heerenveen bereikte dit weekeinde een nieuwe fase met het vertrek van de voorzitter van het stichtingsbestuur, Anne Hettinga. Hij legde zaterdag zijn functie neer na bedreigingen door supporters. Hettinga was achter de schermen druk doende geweest om de voorzitter van het dagelijks bestuur, Jelko van der Wiel, weg te werken. Dat had zaterdag moeten gebeuren tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering. Maar deze vergadering werd op het laatste moment afgelast en Van der Wiel is nog steeds in functie. „Ik wil mijn gezin en mezelf niet langer blootstellen aan de omstandigheden van de afgelopen 48 uur”, verklaarde Hettinga op de website van de club. Donderdagavond trokken zo’n vijftig ontevreden supporters naar het huis van Hettinga in Sneek.

De machtsstrijd in de top van de voetbalclub heeft te maken met een vermeende poging van een Chinese partij om Heerenveen over te nemen. Beijing Succesful Investment Management (BSIM) zou grootse plannen met de Friese club hebben. Maar voorzitter Van der Wiel voelt er weinig voor om met het bedrijf in zee te gaan, ook al omdat er weinig duidelijkheid bestaat over de achtergronden van BSIM.

Clubicoon Foppe de Haan heeft aangeboden te bemiddelen.