Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Coalitie wil uitkeringen en toeslagen voor vluchtelingen verlagen

De bijstandsuitkering en de toeslagen voor vluchtelingen met een verblijfsstatus moeten worden verlaagd, vindt de coalitie.

Foto ANP / Olaf Kraak

De bijstandsuitkering en toeslagen voor vluchtelingen met een verblijfsstatus moeten worden verlaagd. Ze worden vervangen door ‘bijstand in natura’. Dat zijn de regeringspartijen VVD en PvdA vanochtend overeengekomen tijdens hun wekelijkse coalitieoverleg.

Er komt meer sobere huisvesting, bijvoorbeeld in containerwoningen of leegstaande kantoorpanden. Vluchtelingen die daarin komen, hoeven geen huur te betalen, waardoor voor hen de huurtoeslag kan vervallen en de bijstandsuitkering verlaagd kan worden. Hierdoor zou op termijn ook de voorrangsregeling voor vluchtelingen bij de toewijzing van sociale huurwoningen moeten vervallen.

Vluchtelingen komen normaal gesproken in sociale huurwoningen, na het krijgen van een verblijfsvergunning. Maar gemeenten hebben niet genoeg sociale huurwoningen voor alle woningzoekenden. Daarom spraken het kabinet, provincies en gemeenten vrijdag al af dat er veel extra ‘semipermanente’ woningen moeten komen. Gemeenten willen komend halfjaar tienduizend vluchtelingen met een verblijfsvergunning vanuit asielzoekerscentra overbrengen naar woningen.

Mogelijk vervalt ook de zorgtoeslag voor vluchtelingen. “Veel gemeenten regelen voor groepen mensen in hun gemeente de ziektekostenverzekering”, zegt PvdA-leider Diederik Samsom:

“Dat scheelt honderd euro per maand aan premie, en dan is er ook geen reden voor zorgtoeslag. Zo zou je ook kunnen werken bij de vluchtelingenstroom.”

Zijlstra: maak Nederland onaantrekkelijk

Zaterdag pleitte VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in het AD al voor soberdere voorzieningen voor vluchtelingen. De bijstandsuitkering wilde hij vervangen door leefgeld van “enkele tientjes”. Toen zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken nog: “Een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling wijzen we af.” Nu zegt Samsom, evenals premier Rutte, dat de voorzieningen voor vluchtelingen “sober maar rechtvaardig” moeten zijn. Op de uitspraken van Zijlstra in het AD gaat hij niet in. “Ik heb gehoord wat hij vindt maar we moeten er samen uitkomen.”