Nobelprijs Economie voor analyse van consumptie en armoede

De uitreiking van de Nobelprijs voor de Economie vanmiddag.
De uitreiking van de Nobelprijs voor de Economie vanmiddag. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

De Schotse micro-econoom Angus Deaton heeft vandaag de Nobelprijs voor de Economie gewonnen. Hij kreeg de prijs toegekend “voor zijn analyse van consumptie, armoede en welvaart”.

Twitter avatar NobelPrize The Nobel Prize The 2015 Prize Economic Sciences to Angus Deaton for his analysis of consumption, poverty, and welfare #NobelPrize

De Zweedse Academie voor de Wetenschappen zei:

“Om economisch beleid te kunnen formuleren dat welvaart stimuleert en armoede bestrijdt moeten we eerst individuele consumptiekeuzes begrijpen. [...] Meer dan wie ook heeft Angus Deaton dit begrip vergroot.”

Twitter avatar NobelPrize The Nobel Prize Deaton’s work has helped transformed the fields of microeconomics, macroeconomics & development economics #NobelPrize http://t.co/HbhSYFQ2wv

De 69-jarige Deaton is hoogleraar economie en internationale betrekkingen in Princeton. Hij wordt geroemd om zijn bijdragen aan de vakgebieden micro-economie, macro-economie en ontwikkelingseconomie. Ook heeft hij methoden ontwikkeld om welvaart te vergelijken tussen verschillende landen en tijdvakken. Deaton onderzocht welke invloed individuele consumptiekeuzes kunnen hebben op beleid om armoede te bestrijden. Hij was al jaren kandidaat voor de Nobelprijs.

Vluchtelingencrisis

Na de bekendmaking werd Deaton door de Zweedse Academie gebeld voor een kort interview. Hij zei zich blij en (grappend, vanwege het tijdverschil) moe te voelen na de aankondiging. Omdat de Schot expert is in armoede, werd hem gevraagd een verklaring en oplossing te geven voor de vluchtelingenstroom. Deaton:

“Wat we nu zien is het resultaat van honderden jaren ongelijke ontwikkeling in de rijke wereld, waarbij een groot deel van de wereld achterop is geraakt. De mensen die achterop zijn geraakt willen een beter leven en dat zorgt voor een enorme druk op de grenzen tussen de arme en rijke wereld. [...] Armoedereductie in arme landen zal het probleem tijdelijk oplossen, maar dat zal niet lang duren. Op korte termijn zou het stabiliseren van politieke instabiliteit in oorlogsgebieden helpen.”

Hoewel hij gelooft dat armoede zal blijven afnemen, waarschuwde Deaton voor de enorme aantallen mensen die wereldwijd nog in armoede leven. Hij wees ook op de gezondheidsproblemen die hier vaak mee gepaard gaan.

Laatste Nobelprijs

De Nobelprijs voor de Economie is de laatste die wordt toegekend. Hij wordt sinds 1969 jaarlijks uitgereikt. Vorige week werden al de volgende Nobelprijzen bekendgemaakt:

 • Geneeskunde: William C. Campbell en Satoshi Omura “voor hun ontdekkingen die betrekking hebben op nieuwe geneeswijzen bij infecties veroorzaakt door parasitaire rondwormen” en Youyou Tu “voor haar ontdekking betrekking hebbend op een nieuwe therapie tegen malaria”.
 • Natuurkunde: Takaaki Kajita en Arthur B. McDonald “voor de ontdekking van neutrino-oscillaties, wat aantoont dat neutrino’s massa hebben”.
 • Scheikunde: Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar “voor hun mechanische studies over DNA-reparatie”.
 • Literatuur: Svetlana Aleksijevitsj “voor haar veelstemmige werk, een monument voor lijden en moed in onze tijd”.
 • Vrede: Kwartet voor Nationale Dialoog in Tunesië “voor zijn beslissende bijdrage aan het bouwen van een pluralistische democratie in de nasleep van de Jasmijnrevolutie in 2011″.
 • Eerdere winnaars

  Vorig jaar werd de Nobelprijs voor de Economie gegeven aan de Franse hoogleraar economie Jean Tirole “voor zijn analyse van de kracht van de markt en regulering”. De eerste Nobelprijs voor de Economie was voor de Nederlandse grondlegger van de econometrie Jan Tinbergen, die de onderscheiding samen met de Noorse econoom Ragnar Frisch kreeg “Voor het ontwikkelen en uitvoeren van dynamische modellen voor analyses van economische processen”.

  De winnaar van de Nobelprijs krijgt 8 miljoen Zweedse kronen, omgerekend bijna 900.000 euro. De Nobelprijs voor de Economie werd niet door Alfred Nobel ingesteld, maar door de de Zweedse Rijksbank in 1969 ter ere van zijn 300-jarig bestaan. De prijs heet officieel de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, maar wordt tegenwoordig meestal aangeduid als de Nobelprijs voor de Economie.

  De Nobelprijzen worden uitgereikt op 10 december tijdens ceremonies in Stockholm en Oslo. Op die datum overleed Alfred Nobel, die de prijzen instelde, in 1896.