Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Amerikaanse jager die Cecil de leeuw doodde niet vervolgd

De Amerikaanse tandarts die in Zimbabwe de leeuw Cecil doodde, wordt daar niet voor vervolgd. Jager Walter Palmer bleek toch over de benodigde papieren en vergunningen te beschikken.

Cecil, de leeuw met de herkenbare zwarte manen, was een lokale bekendheid en geliefde leeuw in het nationale park.
Cecil, de leeuw met de herkenbare zwarte manen, was een lokale bekendheid en geliefde leeuw in het nationale park. Foto Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority

De Amerikaanse tandarts die afgelopen zomer in Zimbabwe de bekende leeuw Cecil doodde, wordt daar niet voor vervolgd. Jager Walter Palmer bleek toch over de benodigde papieren en vergunningen te beschikken.

De Zimbabweaanse milieuminister Oppah Muchinguri-Kashiri heeft vandaag verklaard dat de openbaar aanklager geen bewijs heeft gevonden voor illegale praktijken, meldt persbureau Reuters. “Alle papieren waren in orde.”

De tandarts moest onderduiken, nadat foto’s waarop hij trots poseerde met de dode leeuw massaal op sociale media werden gedeeld, onder meer door dierenrechtenorganisatie PETA. Palmer zei dat hij pas na afloop van de jacht wist dat de doodgeschoten leeuw Cecil was. Hij zou vijftigduizend dollar hebben betaald voor zijn jachtuitstapje.

Koning van Hwange

Autoriteiten in Zimbabwe lieten eind juli weten een procedure te beginnen om de Verenigde Staten om uitlevering van Palmer te vragen. Het verhaal was toen dat Palmer illegaal zou hebben gehandeld en zich schuldig zou hebben gemaakt aan stroperij.

Cecil was de koning van safaripark Hwange, in het westen van Zimbabwe. Hij maakte tussen 1999 en 2004 deel uit van wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Oxford naar de conservatie van leeuwen in het land. De hoogbejaarde Cecil was bovendien bekend bij Johnny Rodriques, Zimbabwes actiefste natuurbeschermer en iemand die alle grote media op zijn mailinglist heeft staan.