Albanië en Wales plaatsen zich voor het eerst voor EK

Zestien landen zijn al geplaatst voor de eindronde. Van België en Duitsland tot debutanten als Wales en Albanië.

Na IJsland en Noord-Ierland debuteren ook Albanië en Wales komende zomer op het EK in Frankrijk. Albanië verzekerde zich gisteren van de tweede plaats in groep I, achter poulewinnaar Portugal. De laatste groepswedstrijd in en tegen het al uitgeschakelde Armenië eindigde in een zege van 3-0. Bij de rust leidde Albanië in Jerevan met 2-0 door treffers van Kamo Hovhannisyan (eigen doel) en Berat Djimsiti. Een kwartier voor tijd bepaalde Armando Sadiku de eindstand op 3-0. „Ik had nooit gedacht dat ik dit nog zou meemaken”, jubelde aanvoerder Lorik Cana, al twaalf jaar international. Door de Albanese winst moet Denemarken genoegen nemen met de derde plaats, die nog wel goed is voor deelname aan de play-offs.

Wales plaatste zich zaterdag ondanks een 2-0 nederlaag bij Bosnië-Herzegovina voor het eerst voor de eindronde van het EK. In 1958 haalde Wales de kwartfinale van het WK in Zweden, waarin werd verloren van het Brazilië van Garrincha en Pelé. Voor het EK van 2004 ging het mis in de play-off tegen Rusland. Sterspeler Ryan Giggs speelde mede daardoor nooit een eindronde van een groot toernooi, net als andere topaanvallers Ian Rush en Mark Hughes. De huidige volksheld Gareth Bale slaagde er wel in zijn ploeg naar het EK te loodsen.

België werd eerste in de groep van Wales door winst in Andorra. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots had niet lang nodig om een gaatje in de Andorrese defensie te vinden. In de negentiende minuut knalde Radja Nainggolan raak. Vlak voor rust schoot Kevin De Bruyne uit een vrije trap de 2-0 binnen. Andorra kwam nog tot 2-1 na een strafschop, maar even later scoorde ook Eden Hazard vanaf elf meter. Debutant Laurent Depoitre maakte er 4-1 van, waarna Hazard nog een strafschop miste. De Belgen waren de laatste drie keer afwezig op het EK maar zien zichzelf nu als titelfavoriet. „Het doel is om het EK te winnen”, sprak aanvoerder Eden Hazard na de plaatsing. „We beseffen dat het mogelijk is.”

Met moeite heeft Duitsland gisteravond een EK-ticket veiliggesteld. De wereldkampioen worstelde zich in Leipzig naar een zwaarbevochten zege tegen het al uitgeschakelde Georgië: 2-1. Thomas Müller zette zijn ploeg al kort na rust op voorsprong uit een strafschop. Vlak daarna bracht Jaba Kankava de gelijkmaker op zijn naam met een fraaie volley (1-1). Pas in de 79ste minuut zorgde invaller Max Kruse voor het bevrijdende doelpunt. „Ik had niet verwacht dat het zó moeizaam zou gaan”, bekende bondscoach Joachim Löw die zijn ploeg vorige week al met 1-0 zag verliezen in Ierland. „We hebben de groep gewonnen, daarmee mogen we tevreden zijn. Maar met de laatste twee wedstrijden kan ik niet blij zijn.”

Naast Duitsland plaatste Polen zich in groep D als tweede voor het EK, met dank aan sterspeler en topscorer Robert Lewandowski. Met een schitterende duikkopbal loodste de Poolse spits zijn ploeg gisteren in Warschau naar een 2-1 zege op Ierland. Met dertien treffers evenaarde Lewandowski het record van de Noord-Ierse spits David Healy uit de kwalificatie voor het EK van 2008. Polen doet voor de derde keer op rij mee aan de eindronde van het EK. Ierland is aangewezen op de play-offs.

In groep F verzekerde Roemenië zich van plaatsing door een 1-1 gelijkspel thuis tegen Finland. Hongarije bereikte de play-offs na een moeizame 2-1 winst tegen Faeröer. Toch maken de Hongaren, als beste nummer drie van alle groepen, nog kans op directe plaatsing. Daarbij telt het puntentotaal, minus de behaalde punten tegen de hekkensluiter van de groep. Hongarije komt dan op vijftien punten, gevolgd door landen die nog een duel tegoed hebben: Slowakije, Oekraïne en Turkije.