Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Al-Nusra wil vergelding voor Russische acties in Syrië

De leider van de Syrische tak van Al-Qaeda roept strijders op de aanvallen op te voeren tegen alawieten als vergelding voor de Russische luchtaanvallen in Syrië.

Door het Russische ministerie van Defensie verspreide luchtfoto van een bombardement in Idlib. Volgens de Russen werd een gronddoel van IS geraakt.
Door het Russische ministerie van Defensie verspreide luchtfoto van een bombardement in Idlib. Volgens de Russen werd een gronddoel van IS geraakt. Foto Russische ministerie van Defensie / EPA

De leider van Jabhat Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda, roept strijders op de aanvallen op te voeren tegen alawieten, de religieuze shi’itische gemeenschap waar president Assad toe behoort. Abu Mohammed al-Golani riep ook op tot vergeldingsacties tegen de Russische luchtaanvallen in Syrië, meldt persbureau Reuters.

Rusland gaat spijt krijgen van de “nieuwe invasie” op een manier die de nederlaag in Afghanistan zal doen verbleken, liet Golani weten. De Russische luchtaanvallen zijn volgens hem niet gericht tegen de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat, maar tegen andere groeperingen die strijden tegen Assad. Golani verwees met zijn waarschuwing naar de Afghaanse Oorlog die begon na de invasie van Afghanistan door de Sovjet-Unie in 1979 en tien jaar later eindigde met terugtrekking van de sovjettroepen.

Rusland begon zo’n anderhalve week geleden met de luchtaanvallen in Syrië. Die zijn bedoeld om bondgenoot Assad in het zadel te houden.