Over de haag

Ontgroende politici

Is de Nederlandse politiek minder duurzaam geworden? Vorig jaar waren bijna alle linkse partijen vertegenwoordigd in de ranglijst Duurzame 100 van dagblad Trouw. Dit jaar scoort alleen de Partij voor de Dieren nog goed. Beide Tweede Kamerleden staan erin: Esther Ouwehand op plaats 13 en Marianne Thieme op 29. „Ouwehand liep voorop in de strijd tegen gaswinning in het Waddengebied”, schrijft de krant. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven staat op 21. GroenLinks blijkt minder groen. Alleen Kamerlid Liesbeth van Tongeren staat in de lijst, op nummer 59. Vorig jaar was Europarlementariër Bas Eickhout de winnaar, maar hij zit nu in de jury. PvdA en SP staan er niet meer in, en het kabinet ook niet. Staatssecretarissen Wilma Mansveld (Milieu) en Sharon Dijksma (Economische Zaken, vorig jaar op 57) ontbreken.

Katten of vogels?

Dit weekend nam de Partij voor de Dieren (PvdD) het op voor wilde katten. Er moet een landelijk verbod komen op de kattenjacht, zei Kamerlid Marianne Thieme. Volgens haar worden jaarlijks 8.000 tot 13.500 katten afgeschoten. In negen provincies is het doodschieten van gedumpte katten, of hun afstammelingen, al verboden. In Friesland, Overijssel en Utrecht nog niet. Friesland ziet niets in een verbod, zei gedeputeerde Johannes Kramer bij Omrop Fryslân. Hij beschermt liever de weidevogels die worden aangevallen door wilde katten.

Welke premier?

Beetje pijnlijk. Minister Henk Kamp van Economische Zaken had het gisteren in het programma Buitenhof over minister-president Rutte die vorige week met de Belgische premier op reis was geweest naar Amerika. Maar Ruttes reisgenoot naar Atlanta, Geert Bourgeois, is niet de premier van België maar van Vlaanderen, het gewest dat steeds meer autonomie krijgt. De premier van België heet Charles Michel.

Nederland heeft eerder dit jaar met België en Luxemburg afgesproken vaker samen op handelsreis te gaan. Bij dit soort reizen is in de voorbereiding een belangrijke taak weggelegd voor het ministerie van Economische Zaken. Het is te hopen dat Kamp met de goede premier van de zuiderburen contact onderhoudt.

    • Christiaan Pelgrim