Vrouw en dochtertje omgekomen bij Israëlische aanval

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op twee plekken in de Gazastrook. Het leger had twee doelen van de Palestijnse beweging Hamas op het oog, maar ten minste twee burgers kwamen om bij de aanval.

Jordaniërs scanderen anti-Israël-leuzen.
Jordaniërs scanderen anti-Israël-leuzen. Foto Jamal Nasrallah / EPA

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op twee plekken in de Gazastrook. Dat meldt persbureau AP. Het leger had twee doelen van de Palestijnse beweging Hamas op het oog.

Volgens het leger maakte Hamas wapens op de twee plekken die zij nu hebben verwoest. De aanval was volgens Israëlische militairen een reactie op twee raketten die eerder vanuit Gaza naar het zuiden van Israël zijn afgevuurd.

Vrouw en jong meisje omgekomen

Een Palestijnse vrouw en haar 2-jarige dochtertje zijn om het leven gekomen toen het Israëlische leger de luchtaanval uitvoerde. Door de explosie stortte het huis van de 30-jarige vrouw, die zwanger was, in terwijl het gezin lag te slapen. Een jongetje van 5 jaar en een man raakten gewond, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza aan persbureau AP.

Zelfmoordaanslag op de Westelijke Jordaanoever

Ook elders in Israël raakten een vrouw een een agent gewond. In de Westelijke Jordaanoever liet de vrouw bij een controlepunt van de politie een autobom afgaan, zo zegt de Israëlische politie. De vrouw werd in de buurt van de Israëlische nederzetting Maale Adumim staande gehouden door een politieagent. Ze riep “Allahu Akbar” en bracht de bom tot ontploffing, zegt een woordvoerder van de lokale politie. De vrouw is in levensgevaar en de agent is lichtgewond.

Geweld escaleert

De onvrede en het geweld in Israël nemen de laatste dagen sterk toe. Afgelopen week waren er meerdere steekpartijen op één dag waarbij Palestijnen op straat Israëli’s verwonden. En gisteren werden twee Palestijnse jongens, die eerder iemand hadden neergestoken, doodgeschoten door Israëlische soldaten.

De golf van geweld begon een aantal weken geleden in Jeruzalem en breidde zich uit over Israël. Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook braken gewelddadige protesten uit. In totaal zouden in twaalf dagen vier Israëliërs en 22 Palestijnen zijn gedood bij steekpartijen en andere onlusten.

Lees ook de reportage over de steekpartijen van onze correspondent Derk Walters:
Wantrouwen groeit in Israël
    • Carlijn Vis