Tienermeisjes plegen zelfmoordaanslag in Kameroen

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari wordt verwelkomd in Kameroen. Eind juli bezocht Buhari Kameroen om te praten over de aanslagen van Boko Haram.
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari wordt verwelkomd in Kameroen. Eind juli bezocht Buhari Kameroen om te praten over de aanslagen van Boko Haram. Foto EPA

Bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Kameroen zijn negen doden gevallen en minstens 29 mensen raakten gewond. De regering van het land beschuldigt de terreurbeweging Boko Haram van de aanslag, zo schrijft persbureau AP.

‘Boko Haram verandert tactiek’

De zelfmoordaanslag werd uitgevoerd door twee tienermeisjes op een markt in Mora in Noord-Kameroen, een stad bij de grens met Nigeria. Een regeringsfunctionaris liet in een verklaring weten dat Boko Haram hun “tactiek” aan het veranderen is:

“Ze proberen nu jonge meisjes en jongens te rekruteren voor zelfmoordaanslagen. Die kinderen weten waarschijnlijk niet eens wat er met hen gebeurt, ze worden gehersenspoeld.”

Gisteren werden in buurland Tsjaad vijf zelfmoordaanslagen gepleegd. Daarbij kwamen 36 mensen om het leven en raakten 50 mensen gewonden. Een van de aanslagen was in een dorpje bij het Tsjaadmeer waar duizenden Nigerianen wonen die hun land zijn ontvlucht vanwege het geweld van Boko Haram.

Gezamenlijk leger

Tsjaad, Niger, Nigeria, Benin en Kameroen hebben afspraken gemaakt om gezamenlijk leger op te zetten om Boko Haram te bestrijden. De formatie heeft vertraging opgelopen, maar de president van Tsjaad verwacht dat het multinationale leger komende maanden wordt gevormd en van start kan gaan.

De nieuwe president van Nigeria, Muhammadu Buhar, een voormalig generaal, beloofde eind mei bij zijn aantreden de terreurgroep uit te roeien. Sindsdien zijn er meer dan 700 mensen omgekomen bij aanslagen van Boko Haram. De aanvallen van de terreurgroep vinden in een steeds grotere regio plaats, en ook in de ondersteunende buurlanden Niger, Kameroen en Tsjaad.

In Nigeria zijn door aanslagen van Boko Haram in zes jaar tijd volgens Amnesty International 20.000 mensen omgekomen en zeker 1,5 miljoen mensen ontheemd.

Boko Haram werd in 2002 opgericht

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Maiduguri richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat te bewerkstelligen.

Bombardementen, moorden en regelmatige ontvoeringen behoren tot de tactiek van Boko Haram. Leden van de terreurgroep bombarderen kerken, executeren buspassagiers, cafébezoekers en militairen. Vorig jaar ontvoerden de leden meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.