Tien aanhoudingen in Utrecht bij Pegida-betoging

Betogers tegen de Pegida-betoging in Utrecht.
Betogers tegen de Pegida-betoging in Utrecht. Foto Martijn Beekman / ANP

In Utrecht zijn vanmiddag tien mensen aangehouden bij de betoging van de anti-islamitische beweging Pegida. Dat meldt een woordvoerder van de politie Utrecht. In het centrum van de stad was een grote Pegida-betoging, die ook tegenstanders naar de stad trok.

Toen de eerste toespraak was begonnen, liepen er mensen langs die tegen de demonstratie waren. Dat resulteerde meteen in duw- en trekwerk waarop de massaal aanwezige politie in actie moest komen. Politie te paard dreef de onruststokers uit elkaar en mensen stoven alle kanten op.

Een verslaggever van het NOS Radio 1 Journaal zei dat er “flink” wat rake klappen waren gevallen, maar hij kon niet zeggen of er gewonden zijn.

Tweehonderd demonstranten

NRC-verslaggever Kim Bos was vandaag in Utrecht en volgens haar waren er meer dan tweehonderd demonstranten van Pegida, verspreid in kleine groepjes:

“Tegendemonstranten probeerden langs het plein te lopen, maar werden tegengehouden door de politie. Uit de straten die op het plein uitkomen, klonk af en toe geschreeuw.”

VREES VOOR RELLEN

Er werd al gevreesd voor confrontaties met tegendemonstranten en daarom had de gemeente Utrecht de Pegida-beweging verboden een mars te houden door het centrum van de stad. Aanhangers van de protestbeweging, afkomstig uit het Duitse Dresden, mochten wel samenkomen bij Vredenburg. Ook de tegendemonstranten mochten niet door de stad lopen. Zij hadden het Janskerkhof aangewezen gekregen.

Op Twitter verschenen foto’s en filmpjes van de Pegida-betoging: