Purmerend besluit over opvang vluchtelingen, publiek niet welkom

De gemeente Purmerend beslist morgen over de mogelijke noodopvang van 120 vluchtelingen en een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang. Publiek is niet welkom, maar op internet wordt toch opgeroepen naar het stadhuis te komen, uit verzet.

Agenten ontruimen de raadszaal van het stadhuis van de gemeente Purmerend twee weken geleden.
Agenten ontruimen de raadszaal van het stadhuis van de gemeente Purmerend twee weken geleden. Foto AS Media / ANP

De gemeente Purmerend beslist morgen definitief over de mogelijke noodopvang van 120 vluchtelingen en een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang. Dat meldt de gemeente.

Publiek is niet welkom, maar op Facebook wordt toch opgeroepen naar het stadhuis te komen, uit verzet tegen de komst van de opvanglocaties.

Twee weken geleden bestormden woedende inwoners van Purmerend een raadsvergadering, die daarop werd afgelast. De burgers waren boos over de komst van een asielzoekerscentrum voor 750 vluchtelingen naar de Noord-Hollandse gemeente. Maar dat is volgens de gemeente niet de reden dat er geen publiek welkom is:

“Er is helaas maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar op de publieke tribune van de raadzaal. De gemeente kiest er daarom voor om alle bewoners - die 6 oktober op het podium hun mening gaven - een plekje op de tribune te geven. Voor vertegenwoordigers van de media is eveneens ruimte.”

Vanwege veiligheidsoverwegingen en een verzoek van de politie wordt de publiekshal naast de raadzaal niet opengesteld. Normaliter kunnen mensen in de publiekshal de vergadering volgen op een scherm met beeld en geluid. In plaats daar van zal de vergadering live te volgen zijn via: raad.purmerend.nl.

Onrust in Oranje

Afgelopen dinsdag leidde de komst van asielzoekers in het Drentse dorp Oranje tot grote onrust bij de bewoners. Mensen hebben toen de auto van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) geprobeerd tegen te houden. Daarna blokkeerden ze de weg voor twee bussen met asielzoekers. De inwoners waren boos omdat in het dorp 1.400 asielzoekers worden ondergebracht, terwijl was beloofd dat het er maximaal 700 zouden worden.