Oud-topman Anglo Irish Bank opgepakt

In Amerika is David Drumm, oud-topman van de Ierse Anglo Irish Bank opgepakt. Drumm wordt gezien als een van de verantwoordelijken voor de Ierse schuldencrisis.

Een lachende David Drumm, een paar uur voordat de staat zijn bank overneemt in 2007. Naar verluidt zou hij over de staatssteun hebben gezegd: 'another day, another billion'.
Een lachende David Drumm, een paar uur voordat de staat zijn bank overneemt in 2007. Naar verluidt zou hij over de staatssteun hebben gezegd: 'another day, another billion'. Foto Aidan Crawle / EPA

In Amerika is David Drumm, oud-topman van de Ierse Anglo Irish Bank opgepakt, schrijft persbureau ANP. Drumm wordt gezien als een van de verantwoordelijken voor de Ierse schuldencrisis.

Drumm was van 2005 tot december 2008 de bestuursvoorzitter bij de Anglo Irish Bank, die toen bijna failliet ging en moest worden gered door de staat. Dat kostte de Ierse schatkist zo’n 34 miljard euro. Mede daardoor moest Ierland eind 2010 aankloppen bij de EU en het IMF. Het kreeg 85 miljard euro aan noodleningen, deels bekostigd met een krediet van 31 miljard euro van de Europese Centrale Bank, op voorwaarde dat het ingrijpende hervormingen en bezuinigingen zou doorvoeren.

Naderhand bleek dat de bank voor 150 miljoen euro aan leningen aan individuele commissarissen had uitstaan. Aan president-commissaris Sean Fitzpatrick werd 87 miljoen euro uitgeleend. Hierdoor nam het vertrouwen in de bank af, de koers van het aandeel in de bank daalde met 20 procent destijds.

Drumm trad af en verhuisde daarna naar de VS. De politie hield hem gisteren aan in de staat Massachusetts. Ierland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Een rechter bepaalt dinsdag of Drumm terug moet naar zijn geboorteland.

bank wist dat steun niet genoeg was

Twee jaar geleden lekte de inhoud van gesprekken uit tussen John Bowe, hoofd capital markets en verantwoordelijk voor de kapitaalreserves, en Peter FitzGerald, directeur retail banking. Het leidde tot grote publieke verontwaardiging in Ierland.

De gesprekken suggereren dat de bank wist dat de 7 miljard euro die zij vroeg van de centrale bank nooit genoeg zou zijn. De bank geloofde dat de overheid steun zou blijven geven als het geld eenmaal binnen was. Bowe: “De strategie is: je haalt ze binnen, je laat ze een grote cheque schrijven, en dan moeten ze hun geld blijven steunen.”