Opstootjes in Utrecht bij het begin van Pegida-betoging

In Utrecht zijn opstootjes ontstaan bij de betoging van de anti-islamitische organisatie Pegida. De onrust begon vrijwel direct na de start van het protest.

Een deelneemster aan een betoging van de anti-islamitische beweging Pegida. De demonstratie is gericht tegen de komst van vluchtelingen en wil dat onder meer moskeeën en islamitische scholen dichtgaan.
Een deelneemster aan een betoging van de anti-islamitische beweging Pegida. De demonstratie is gericht tegen de komst van vluchtelingen en wil dat onder meer moskeeën en islamitische scholen dichtgaan. Foto Martijn Beekman / ANP

In Utrecht zijn opstootjes ontstaan bij de betoging van de anti-islamitische beweging Pegida. De onrust begon vrijwel direct na de start van het protest. Dat meldt persbureau ANP.

Toen de eerste toespraak was begonnen, liepen er mensen langs die tegen de demonstratie zijn. Dat resulteerde meteen in duw- en trekwerk waarop de massaal aanwezige politie in actie moest komen. Politie te paard dreef de onruststokers uit elkaar en mensen stoven alle kanten op.

Tegendemonstranten verstoren toespraken

NRC-verslaggever Kim Bos is in Utrecht en zegt:

“Op het plein staan zo’n 200 demonstranten van Pegida, verspreid in kleine groepjes. Tegendemonstranten proberen langs het plein te lopen, maar worden tegengehouden door de politie. Uit de straten die op het plein uitkomen, klinkt af en toe geschreeuw: tegendemonstranten proberen de toespraken te verstoren zodat deze minder goed verstaanbaar zijn.”

Op Twitter ook een aantal foto’s van de demonstratie:

Twitter avatar Mitrala Mitra Nazar Im locked up in Starbucks, @ front line Pegida vs anti-Pegida #Utrecht http://t.co/bGofLed5aU
Twitter avatar daanwesterink Daan Westerink Er worden stenen uit het trottoir getrokken aan de kant van #pegida zegt agent #utrecht http://t.co/jKpB781D31
Twitter avatar AlptekinAkdogan Alptekin Laatste foto van demonstratie van Int. Soc. op Janskerhof #utrecht. Nu naar de Vredenburg demo van Pegida. http://t.co/zQKnO1UAjK

Tegendemonstranten in aanraking met politie

Tegen het einde van de Pegida-demonstratie, rond 15.45 uur, worden tegendemonstranten aan de randen van het plein door de politie uiteengedreven. Op het Vredenburg zijn op dat moment bijna geen aanhangers van de organisatie meer. Op het plein is de politie goed vertegenwoordigd, met politieagenten te voet, te paard en met ME’ers.

Honderden demonstranten

Honderden mensen hebben zich vanmiddag verzameld op het Vredenburg in Utrecht voor de betoging van Pegida, de anti-islamitische beweging uit Duitsland. De demonstratie is gericht tegen de komst van vluchtelingen en wil dat onder meer moskeeën en islamitische scholen dichtgaan.

Onder de sprekers is ook Lutz Bachmann, de oprichter van Pegida (Patriottische Europeanen Tegen Islamisering Van Het Avondland).

Mensen die hun steun willen betuigen aan vluchtelingen, oproepen tot verdraagzaamheid en zich keren tegen racisme zijn bijeengekomen in het centrum van Utrecht. Zij keren zich tegen het aangekondigde protest door Pegida.

Mensen die hun steun willen betuigen aan vluchtelingen, oproepen tot verdraagzaamheid en zich keren tegen racisme zijn bijeengekomen in het centrum van Utrecht. Zij keren zich tegen het aangekondigde protest door Pegida. Foto Martijn Beekman / ANP

Vrees voor rellen

Uit vrees voor confrontaties met tegendemonstranten, heeft Utrecht de Pegida-beweging verboden een mars te houden door het centrum van de stad. Aanhangers van de protestbeweging, afkomstig uit het Duitse Dresden, mochten wel samenkomen bij Vredenburg. Ook de tegendemonstranten mogen niet door de stad lopen. Zij hebben het Janskerkhof aangewezen gekregen.

Het marsverbod is afgekondigd door burgemeester Van Zanen, in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie. De gemeente zei donderdag:

“Iedereen heeft het recht te spreken, maar het mag niet de veiligheid van anderen in gevaar brengen.”