Onrust in Turkije na bomaanslag

De politie houdt mensen tegen die de plek willen bezoeken waar gisteren de bomaanslag plaatsvond.
De politie houdt mensen tegen die de plek willen bezoeken waar gisteren de bomaanslag plaatsvond. (Foto Burhan Ozbilici/AP

In de Turkse hoofdstad Ankara zijn relletjes uitgebroken na de bomaanslag gisteren. De politie verhinderde dat pro-Koerdische politici en andere rouwenden bloemen wilde leggen op de plek van de aanslag.

De leiders van de pro-Koerdische oppositiepartij en zo’n 70 andere rouwenden wilden vanmorgen ter plekke een herdenking houden, vlakbij het belangrijkste treinstation. Maar de politie hield hen tegen omdat de plaats nog steeds wordt onderzocht. De groep begaf zich vervolgens naar het centrale plein in de stad om anti-regeringsleuzen te scanderen.

Het land heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd nadat gisteren 95 mensen omkwamen bij de dubbele bomaanslag. Op het moment van de ontploffingen vond een bijeenkomst plaats van pro-Koerdische partijen en organisaties. De pro-Koerdische oppositiepartij HDP denkt daarom dat hun partij het doelwit was van de aanslag.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar de Turkse regering heeft het vermoeden uitgesproken dat terreurgroep Islamitische Staat erachter zit, de PKK of het extreemlinkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront DHKP-C.