Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Iraakse leger: konvooi van IS-leider gebombardeerd

Abu Bakr al-Baghdadi in een video van IS. De beelden zijn vrijgegeven door IS. Het is onduidelijk waar al-Baghdadi hier een toespraak houdt.
Abu Bakr al-Baghdadi in een video van IS. De beelden zijn vrijgegeven door IS. Het is onduidelijk waar al-Baghdadi hier een toespraak houdt. Foto Islamitische Staat / EPA

De Iraakse luchtmacht heeft het konvooi van de leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, gebombardeerd. Dat meldt de luchtmacht volgens persbureau AFP. De aanslag zou in de buurt van de Syrische grens hebben plaatsgevonden.

Het is onbekend of al-Baghdadi bij het konvooi aanwezig was en waar hij nu verblijft.

Verklaring van het leger

In een officiële verklaring van de veiligheidstroepen staat:

“De Iraakse luchtmacht heeft het konvooi van de terrorist Abu Bakr al-Baghdadi gebombardeerd terwijl hij op weg was naar Karabla voor een ontmoeting met bevelhebbers van IS.”

In de verklaring stonden de exacte datum en tijdstip van de aanval niet vermeld. Volgens persbureau AP was de door de Verenigde Staten geleide coalitie die luchtaanvallen uitvoert op IS in Irak en Syrië niet bereikbaar om deze aanslag te bevestigen.

Al-Baghdadi vaker aangevallen

De leider van de terreurgroep raakte volgens de Britse krant The Guardian in maart zwaargewond bij een luchtaanval in Irak. Al-Baghdadi zou toen aanvankelijk in levensgevaar zijn geweest, maar herstelde van zijn verwondingen.

In april zou de IS-leider nog onvoldoende hersteld zijn om de dagelijkse leiding van de terreurgroep in handen te hebben, zo meldde een bron met connecties bij IS aan The Guardian.

Al-Baghdadi werd vaker zwaargewond. Bij een luchtaanval in november vorig jaar zou hij er ook slecht aan toe zijn geweest, zo schreven verschillende media destijds.

En twee maanden later beweerde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat Baghdadi gewond was geraakt bij een luchtaanval.

Al-Baghdadi heeft zichzelf uitgeroepen tot leider van het kalifaat, een gebied in Irak en Syrië dat IS in handen heeft.