Hier een top daar een symposium, wie wint de prijs der prijzen?

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Komende week is de week van de toppen en de symposia. Zo begint maandag in Rabat, Marokko een door de Europese Commissie en Verenigde Naties georganiseerd forum over het klimaat in aanloop naar de ‘echte’ klimaattop in Parijs komende december.

Tegelijkertijd komen in Cebu op de Filippijnen de ministers van Energie van de APEC-landen (Asia-Pacific Economic Coorperation) voor een tweedaagse vergadering bijeen.

Dichter bij huis valt er ook genoeg te beleven. Zo is het maandag de start van de Dutch Agri Food Week (“om te laten zien wat er in de totale keten van grond tot mond allemaal nodig is om voedsel te produceren”) en vindt in de Rai in Amsterdam de Offshore WIND Conference plaats.

Wie er dan nog geen genoeg van heeft, kan naar Delft voor een symposium over het vroegtijdig signaleren en de preventie van schulden. Ook voor werkgevers.

En, natuurlijk: die dag wordt ook de prijs der prijzen uitgerekt. Maandag wordt bekend wie de Nobelprijs voor de Economie wint. Van de 46 winnaars tot nu toe was er slechts één vrouw: de Amerikaanse Elinor Ostrom in 2009.

2. Geen top of symposium op dinsdag, wel een opening. Koning Willen-Alexander reist af naar Groningen om een lintje te knippen bij het nieuwe Energy Transition Centre, een samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen en Energy Academy Europe. Hier moeten studenten ervoor gaan zorgen dat de gasboringen in hun provincie overbodig worden.

Die dag komen ook de aandeelhouders van levensmiddelenconcern Procter & Gamble samen voor hun jaarlijkse vergadering. Heel gezellig zal het niet worden: de resultaten van P&G vallen al een aantal kwartalen op rij wat tegen. Genoeg werk voor de nieuwe topman.

3. Er is veel om te doen, het loonakkoord voor overheidspersoneel. Eerst was er een kort geding (aangespannen door FNV), woensdag volgt een referendum (wederom georganiseerd door FNV) voor de 2,8 miljoen deelnemers van pensioenfonds ABP. Zijn zij voor of tegen?

Cijfers ook die dag. Chipmachinefabrikant ASML (het bedrijf uit Veldhoven dat louter superlatieven kent) presenteert zijn resultaten over het afgelopen kwartaal. Docdata, het bedrijf dat jouw bij Bol.com of de Bijenkorf bestelde pakketje verwerkt, komt met een tussentijdse verklaring over datzelfde kwartaal.

4. Wie donderdag ook met zo’n tussentijdse update komt: Sligro Food Group. Hoe gaat het met hun voornemen België te veroveren?

Levensmiddelenconcern Unilever komt die dag wel met ‘echte’ kwartaalcijfers (net als streamingdienst Netflix, overigens). Het bedrijf is met merken als Magnum en Cornetto nu al ‘s werelds grootste ijsfabrikant, maar ziet nog wel meer kansen in die tak. Zo kocht het onlangs de Italiaanse ijsmaker GROM. Lekker aan de Caramello Al Sale.

5. Een sector die het de afgelopen jaren ook niet makkelijk heeft gehad: de automotive. Maar zoals de huizenmarkt weer aantrekt (met name in Amsterdam), zo stijgen ook de autoverkopen de afgelopen maanden flink. In Nederland in ieder geval. Vrijdag wordt duidelijk hoe het met de verkoop in de rest van Europa gaat.

En om de week af te sluiten: geen symposia, wel weer een meerdaags evenement. In Eindhoven begint zaterdag de Dutch Design Week. Of anders kun je altijd nog naar het Amsterdam Dance Event, volgens Frank Helmink van Buma Cultuur “een prima mix tussen feestjes en zakendoen”.

    • Eva Oude Elferink