Hamilton dicht bij wereldtitel, alsnog WK-punt voor Verstappen in Sotsji

In de eerste ronde botsten Nico Hülkenberg en Marcus Ericsson (r) op elkaar en namen Max Verstappen op onfortuinlijke wijze mee in hun ongeluk.
In de eerste ronde botsten Nico Hülkenberg en Marcus Ericsson (r) op elkaar en namen Max Verstappen op onfortuinlijke wijze mee in hun ongeluk. Foto ANP / Yuri Kochetkov

De spanning in het wereldkampioenschap Formule 1 is er na vanmiddag, voor zover überhaupt nog aanwezig, volledig uit. Klassementsleider Lewis Hamilton won de grand prix van Rusland terwijl zijn enige concurrent Nico Rosberg uitviel met pech. Max Verstappen reed een onfortuinlijke race en werd elfde.

  UPDATE 17.18 uur:Max Verstappen heeft toch een WK-punt overgehouden aan de grand prix van Rusland. Zo’n twee uur na afloop werd Fernando Alonso bestraft omdat hij tijd won door een bocht af te snijden. De Spanjaard kreeg 5 seconden tijdstraf waardoor hij elfde is in de uitslag, Verstappen schuift door naar plek 10.

De teamgenoten van Mercedes begonnen als eerste en tweede aan de race in Sotsji, maar Rosberg kreeg al gauw te maken met een falen van het gaspedaal en parkeerde zijn bolide in de pit. Hamilton, regerend wereldkampioen, ging daarna soeverein aan kop en liet Sebastian Vettel geen keuze dan genoegen te nemen met de tweede plaats. Het was achter dit duo waar het in de slotfase enerverend werd.

Sergio Perez scoorde de eerste podiumplaats voor Force India. De Mexicaan ging uiterst zuinig om met zijn banden en reed zo lange tijd op de derde plek, maar in de laatste ronde werd hij door zowel Kimi Raikkonen (Ferrari) en Valtteri Bottas (Williams) ingehaald. Raikkonen wilde meer en probeerde zijn landgenoot een podiumplek afhandig te maken maar knalde onhandig op de Williams waarna Perez alsnog als derde over de finish kwam.

Mercedes pakt alvast wereldtitel constructeurs

Raikkonen werd tegelijk met Alonso bestraft voor het beëindigen van Bottas’ race. De Ferrari-coureur kreeg een tijdstraf van 30 seconden opgeteld bij zijn racetijd, waardoor hij naar de achtste plek zakt. Mercedes is hierdoor niet meer in te halen door Ferrari in de strijd om het WK voor teams.

Hamilton, nu op 302 punten, kan over twee weken het Mercedes-feestje completeren bij de grand prix van de Verenigde Staten door zijn titel prolongeren. Hij heeft nu een voorsprong van 73 punten op Rosberg, die na vandaag zelfs Vettel voorbij ziet komen: 236 om 229 punten. In de resterende vier races zijn nog maximaal honderd punten te verdienen.

Geen indrukwekkende race voor Verstappen

Max Verstappen beleefde een tumultueuze eerste helft van de race. In de eerste ronde werd hij achterstevoren getikt door Nico Hülkenberg, die een crash veroorzaakte met Marcus Ericsson. De Nederlander hield er een lekke band aan over en moest achteraan het veld aansluiten.

Een flinke crash van Romain Grosjean bracht Verstappen terug in de buurt van de negende plaats waarop hij de race aanving, maar na zijn tweede pitstop kwam hij vast te zitten achter beide McLarens. Verstappen zegt bij de botsing in de eerste ronde onder meer onherstelbare schade te hebben opgelopen aan wielophanging en achtervleugel.

“Daardoor had ik daarna heel veel overstuur en was mijn bandenslijtage natuurlijk ook veel hoger. Dat was verre van ideaal. Ik heb alles gegeven om terug te komen, maar met die schade kon ik er niet meer van maken. Erg jammer.”

Na vier puntenscores in de voorgaande vijf grands prix vandaag dus geen succes voor Verstappen, althans zo leek het. Meer dan plek elf, met louter de troosteloze Manors achter zich, zat er niet in op het stratencircuit van Sotsji. Totdat Fernando Alonso dus bestraft werd na afloop en Max toch als tiende werd geklassificeerd.

De race in bullets, video’s en tweets

De tweede editie van de grand prix van Rusland gaat over 53 ronden. Nico Rosberg (Mercedes) start vanaf pole position, zijn teamgenoot en WK-leider Lewis Hamilton begint als tweede. Max Verstappen vertrekt vanaf de negende plek.

 • Start: mag Max Verstappen eindelijk weer eens van voren beginnen, wordt hij door de kont van Nico Hülkenbergs spinnende Force India geraakt. De 18-jarige Limburger houdt er een lekke band aan over en krijgt in de pit ook een nieuwe voorvleugel. Wéér achteraan beginnen dus voor Max, die dankzij de reeds ingezette safety car niet overdreven veel tijd verliest.
 • In ronde 7 neemt Hamilton de leiding over van Rosberg, die op de boordradio al melding maakte van een probleem met het gaspedaal.

  De Duitser rolt vervolgens richting pit. Verstappen heeft inmiddels beide Manor-wagens ingehaald en ligt op P15, zo’n 8 seconden achter Fernando Alonso (McLaren).

 • Drama dus voor Rosberg die als enige overgebleven concurrent van Hamilton niet gaat scoren. Als de regerend wereldkampioen vandaag wint, kan hij over twee weken in Austin, Texas zijn wereldtitel prolongeren.
  Twitter avatar F1 Formula 1 ROSBERG: “It’s not nice when there’s a problem with the throttle pedal. It was unbelievable to have that happen” #RussianGP

Rosberg kan ook nog eens zijn tweede positie in de WK-stand verliezen als Sebastian Vettel (Ferrari) vandaag het podium haalt.

 • Zware crash voor Romain Grosjean (lotus) in de 12 ronde. Na Verstappens teammaat Carlos Sainz gisteren opnieuw een heftige klap en de safety car is weer op de baan.

  Veel puin op de baan en veel coureurs duiken de pit in voor hun enige (?) stop van de race. Verstappen, die natuurlijk al een bezoek aan de pit achter de rug heeft, passeert hierdoor Alonso, Jenson Button (mcLaren) en Sainz. P11 nu voor Max; kan hij de race op deze set banden uitrijden?
 • Ronde 22 en de safety car is weer naar binnen. Sainz pakt een plek terug van Verstappen, die op de boordradio klaagt over weinig grip en vibratie in de auto. Misschien toch wat schade na die aanrijding in ronde 1? Sainz rijdt langzaam van hem weg. Vooraan is het Hamilton voor Valtteri Bottas (Williams) en Vettel.
 • Pitstop Verstappen in ronde 25. Hij verloor 2 seconden per ronde op Sainz en reed niet weg bij Button achter hem.
  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso A second pit-stop for @Max33Verstappen, who drives out on @pirellisport Option tyres #RussianGP http://t.co/4Mg98WtWJf

  Max komt nu terug op de baan (P14) met veruit het meest verse rubber van het veld terwijl we nog ruim de helft van de race te gaan hebben. Wat kan hij in z’n Toro Rosso?

 • De kop van het veld maakt z’n pitstop (fraaie video) en grote winnaar is Vettel die een ronde langer ‘buiten’ blijft dan Bottas en zodoende de tweede plek overneemt van de Fin, die ook Daniel Ricciardo (Red Bull) voorbij ziet steken. Kimi Raikkonen (Ferrari) volgt daarachter. Hamilton nog soeverein op kop.
 • Na 40 ronden is de Russische grand prix, net als vorig jaar bij de eerste editie, toch een beetje aan het inzakken. De openingsfase met twee safety car-situaties was opwindend, maar de strijd vooraan is niet spannend. Opvallend wel: Sergio Perez die zijn Force India na de pitstops knap tussen Vettel en Ricciardo heeft geposteerd, Bottas en Raikkonen jagen op hem, en op elkaar:
 • Met nog 8 ronden te gaan dreigt het een tegenvallende race voor Verstappen te worden. Hij is na z’n tweede pitstop niet meer voorbij de McLarens van Button en Alonso geraakt en zit vast op plek 14. Ondertussen is Bottas Ricciardo voorbij voor P4 en ziet Sainz een prima race (p7) in rook opgaan vanwege fors oververhitte remschijven.
 • Vier ronden voor het einde valt Ricciardo uit. Raikkonen was hem al voorbij gestoken maar de Australiër lag toch op een fraaie koers richting flink wat WK-punten. Ondertussen is Bottas nog steeds niet voorbij aan Perez voor de laatste podiumplek.
 • Wat een actie in de slotornde. Bottas steekt voorbij Perez, Raikkonen volgt direct maar de Finnen botsen daarna op elkaar waardoor Perez binnen enkele bochten van plek 3, naar plek 5 en weer terug naar plek 3 schuift.

  De eerste podiumplaats voor Force India, Hamilton wint gevolgd door Vettel. Max Verstappen profiteert van het uitvallen van Sainz, Bottas en Ricciardo en finisht toch nog als elfde, slechts een plek buiten de punten.

Uitslag grand prix van Rusland:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 53 ronden
2. Sebastian Vettel (Ferrari) +5,9 sec
3. Sergio Perez (Force India) + 28,9
4. Felipe Massa (Williams) +38,8
5. Daniil Kvyat (Red Bull) +47,5
6. Felipe Nasr (Sauber) +56,5
7. Pastor Maldonado (Lotus) +61,0
8. Kimi Raikkonen (Ferrari) 1m12,3 (incl. 30s tijdstraf)
9. Jenson Button (McLaren) +1m19,4
10. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso) +1m28,4

Stand in het WK na 15 van de 19 races:

1. Lewis Hamilton 302 punten (+25)
2. Sebastian Vettel 236 (+17)
3. Nico Rosberg 229 (+0)

12. MAX VERSTAPPEN 33 (+1)