Geweld tegen gevangenispersoneel daalt

Een ambulance rijdt 20 september weg bij de gevangenis aan de Rokkeveenseweg in Zoetermeer. Een gedetineerde in de Zoetermeerse gevangenis is overleden na een steekincident met een medegevangene.
Een ambulance rijdt 20 september weg bij de gevangenis aan de Rokkeveenseweg in Zoetermeer. Een gedetineerde in de Zoetermeerse gevangenis is overleden na een steekincident met een medegevangene. Foto ANP/AS MEDIA

Het aantal geweldsincidenten tegen gevangenispersoneel is dit jaar gedaald. Per honderd gevangenen komt het aantal incidenten in 2015 uit op ongeveer drie.

Dat blijkt uit een schatting van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van vragen van persbureau ANP.

Het ministerie baseert de schatting op de cijfers van de eerste acht maanden van dit jaar. Daaruit blijkt dat er vorig jaar nog 7,3 geweldsincidenten tegen het personeel waren per honderd gedetineerden. In totaal waren er in 2014 ruim 10.000 gedetineerden, wat het aantal incidenten vorig jaar op meer dan 700 brengt.

Dat was juist een behoorlijke stijging ten opzichte van de jaren daarvoor. In 2013 registreerde de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) 3,8 geweldsincidenten tegen het personeel per honderd gevangenen. In 2012 waren dat er 4,4.

Het ministerie heeft geen duidelijke verklaring voor de plotselinge stijging in 2014 en de scherpe daling dit jaar, zegt een woordvoerder tegen ANP:

“We zien ieder jaar fluctuaties, daar is geen specifieke reden voor aan te voeren. Mogelijke verklaringen zijn de wisselende gevangenenpopulatie en de hoeveelheid meerpersoonscellen. Ieder geweldsincident is er natuurlijk een te veel, maar in een gevangenis is het nooit helemaal te voorkomen.”

Recent stak een gevangene in een gevangenis in Zoetermeer een medegedetineerde dood.

    • Anouk Eigenraam